Favoriete juwelier koningin Mathilde in Chinese handen
Koningin Mathilde met de Wolfers-tiara Foto: belga

De gerenommeerde Belgische juweliers Wolfers en Leysen, beiden hofleveranciers, zijn in handen gekomen van een Chinese overnemer, zo melden zakenkranten De Tijd en L’Echo.

Niet alleen in de modewereld zoeken familiebedrijven steeds vaker naar ondersteuning van een grote financiële groep. Toen Chinese ondernemers interesse toonden, hebben ook de Belgische hofjuweliers Wolfers en Leysen toegezegd. Bij Wolfers zetelen met Zheng Yuewen en Virginia Yue twee Chinezen in de raad van bestuur, Leysen verkocht tachtig procent van de aandelen aan Tesiro, een Chinese juwelengigant.

Beiden juweliers benadrukken dat de vernieuwde financiële structuur aan Belgische zijde weinig verandering met zich zal meebrengen. ‘We hebben hun aanbod enkel aanvaard op voorwaarde dat ze zich niet gaan mengen met het merk. Ze betalen simpelweg royalties om onze naam in het buitenland te gebruiken’, aldus Patrick Descamps, sinds 1987 directeur bij Wolfers, aan L’Echo. Ook bij Leysen klinkt het dat de investeerders zich in de eerste plaats zullen focussen op het openen van winkels in China.

Wolfers, opgericht in 1812, is een instituut in de juwelierswereld en de favoriet van koningin Mathilde. Zowel haar verlovingsring als trouwring komt hier vandaan, net als het huwelijkscadeau van wijlen koningin Fabiola dat aan haar werd doorgegeven, een tiara met tweehonderd diamanten. Leysen, opgericht in 1855, is nog steeds een familiebedrijf en wordt nu gerund door de zesde generatie.