De politie is dinsdagavond tussenbeide gekomen in het stadhuis van Gent, waar een gemeenteraadszitting bezig was. SP.A-schepen Resul Tapmaz zegt in de coulissen te zijn aangevallen door een N-VA’er.

Het incident vond plaats op het einde van de gemeenteraadszitting in Gent, kort voor 22 uur. Terwijl binnen in de zaal de laatste punten werden afgewerkt ontstond in de keuken van het stadhuis een woordenwisseling tussen SP.A-schepen Resul Tapmaz en N-VA-gemeenteraadslid Omer Faruk Demircioglu.

Tapmaz: 'Hij begon mij verbaal aan te vallen en beledigde mijn familie en mijn kinderen. Daarna probeerde hij mij fysiek aan te vallen. Mehmet (Sadik Karanfil, een ander Gents gemeenteraadslid, voor Open VLD, red.) heeft hem kunnen tegenhouden en vastpakken. Terwijl ik terug naar de gemeenteraadszaal wandelde heeft hij mij nog eens proberen attaqueren. Maar Mehmet heeft hem opnieuw kunnen tegenhouden.'

Tapmaz verwittigde burgemeester Termont, die er de politie bijhaalde. Demircioglu werd opgewacht na afloop van de gemeenteraadszitting en moest zijn contactgegevens nalaten. Na een halfuur was het incident voorbij. 

N-VA-fractieleider Elke Sleurs bemiddelde, maar weigerde nadien commentaar. Ook Karanfil wil niet veel kwijt. 'Ik was getuige, maar ik heb mijn verklaring aan de poltiie gegeven. Daarover ga ik niets zeggen.'

Wat de aanleiding van het incident was, is niet duidelijk. Demircioglu veroorzaakte maandag tijdens de gemeenteraad al enige opschudding door met veel kabaal de raadszaal te verlaten terwijl Sleurs aan het spreken was over de boerkini in de Gentse zwembaden. Sleurs keek opgeschrikt achter zich en ging verder. 'Euhm … Dat was niet voorzien.' (Bekijk hieronder het fragment)

Demircioglu uitte de voorbije maanden ook al publiekelijk kritiek op de partijlijn van N-VA, onder meer over standpunten rond Turkije en de islam. Maandag werden de hoofddoek en de boerkini besproken tijdens de Gentse gemeenteraad. Of dat iets te maken heeft met het incident met Tapmaz is niet duidelijk.