Lijsttrekkers om van te snoepen
Chocolatier Marc Vandenbussche wil de toegankelijkheid van de politiek op een creatieve en smaakvolle manier verbeteren. Foto: krv

Een opmerkelijk tafereel in het uitstalraam van chocolatier Marc Vandenbussche in de winkelstraat. Hij heeft alle zes de Diksmuidse lijsttrekkers in chocolade vereeuwigd.

Chocolatier Marc Vandenbussche wil de toegankelijkheid van de politiek op een originele, creatieve en smaakvolle manier verbeteren. “Ik heb uit de propaganda die in mijn brievenbus valt alle foto's van de lijsttrekkers verzameld. Op basis daarvan heb ik een tekening gemaakt. Die werd vervolgens overgebracht op een blok chocolade en met warme chocolade vervolledigd. Die manier van werken moet snel gaan, want de warme chocolade stijft snel op. Zo heb ik nu zes stukken chocolade in mijn uitstalraam staan met de beeltenis van de zes Diksmuidse lijsttrekkers”, zegt Vandenbussche.

Het gaat om Lies Laridon (CD&V), Kurt Vanlerberghe (SP.A), Luc Coupillie (N-VA), Marc Deprez (Idee Diksmuide), Gert Maertens (Groen) en Johan Desender (Vlaams Belang). “Ondertussen hebben al twee kopstukken hun chocoladen portret gekocht als souvenir aan deze gemeenteraadsverkiezingen”, vertelt Vandenbussche.

Hilarisch

En ook de passanten lijken er dol op te zijn. “Het is vaak hilarisch hoe het publiek daarop reageert”, vervolgt de chocolatier. “Ik volg sommige nieuwsgierigen die halt houden aan mijn uitstalraam en ik zie hen glimlachen. De kijklustigen genieten er blijkbaar van. Het is creatieve manier om de aandacht van het publiek op de gemeenteraadsverkiezingen te trekken.”

“Het brengen van kleur in bruine chocolade vergt toch wel enige handigheid. Door het mengen van zwarte en witte chocolade krijg je veel verschillende kleurtinten in het grijs en het bruin. De kleurenlogo's van de verschillende lijsten zijn een ander paar mouwen. Ik heb eetbare kleurstoffen gemengd en met een penseel op de chocolade aangebracht. Hiermee volg ik voor een stuk het procedé van het maken van gekleurde marsepein.”