Voortvluchtige serieverkrachter na zes jaar opgepakt in Polen
Hayk Terterian Foto: rr

Het FAST-team van de federale politie, dat jaagt op voortvluchtige criminelen, heeft een 30-jarige man gevat die bij verstek tot 25 jaar veroordeeld was voor de verkrachting van vijf vrouwen in Oostende.

De man liep vorige week tegen de lamp in Polen en zit er in de gevangenis. Het gerecht vraagt zijn uitlevering, bevestigt procureur Frank Demeester aan Belga. Omdat de man bij verstek veroordeeld werd, kan hij verzet aantekenen. Als dat gebeurt, komt er waarschijnlijk een nieuw proces.

Hayk Terterian, een 30-jarige Armeniër, stond op de ‘Belgium’s most wanted’-lijst van FAST en op de Europese lijst van meestgezochte criminelen. Het FAST-team van de federale politie zoekt hem sinds januari 2013. Hij werd in verschillende landen getraceerd, maar kon telkens ontkomen.

Een week gelegen verwittigde de politie in de Poolse stad Szczecin echter de Belgische diensten. Een man met valse papieren, opgepakt voor slagen en verwondingen, bleek erg op de gezochte crimineel te lijken. Het FAST-team herkende de man en identificeerde hem formeel via zijn vingerafdrukken. Het Belgisch gerecht vraagt zijn uitlevering.

De man was eind 2015 voor de verkrachtingen in 2011 en 2012 door de Brugse rechtbank bij verstek veroordeeld tot 25 jaar. Bijkomend wordt hij 15 jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank.