Albanië beschuldigt België van ‘dodelijk getreuzel’ in Rustemi-zaak
Foto: fedpol

Volgens de Albanese regering heeft België er vijf maanden over gedaan om het vonnis af te leveren, voordat Albanië de voortvluchtige Safet Rustemi kon oppakken. Op die tijd heeft zijn clan ‘ernstige misdrijven gepleegd, waaronder moorden’, zegt staatssecretaris Besfort Lamallari aan De Morgen en Terzake.

Dit weekend is Safet Rustemi, een crimineel die door België gezocht wordt, opgepakt in de Albanese hoofdstad Tirana. Ook tien kompanen zijn aangehouden, van wie twee in Nederland. De Albanese politie schaduwde de clan al maanden met telefoontaps en zelfs drones.

Maar volgens de Albanese regering kon Rustemi veel eerder worden opgepakt, als België niet zo getreuzeld had met het overhandigen van het vonnis van een Belgische rechter. ‘De Albanese autoriteiten hebben sinds april 2018 meermaals gevraagd naar de beslissing van de rechtbank tegen Safet Bajri (Rustemi)’, zegt staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken Besfort Lamallari.

Dat vonnis moest het mogelijk maken dat Rustemi zijn Belgische straf in Albanië uitzat. België heeft geen akkoord met Albanië over het uitleveren van onderdanen.

‘Menselijke vergissing’

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wijst erop dat er in Albanië een hevige strijd woedt tussen meerderheid en oppositie over corruptie. ‘Dit land zit in een hevige strijd waarin de pot de ketel voortdurend verwijt’, zegt hij.

In België is er wel iets fout gelopen met de procedure. ‘Men had de strafuitvoeringsprocedure moeten toepassen en heeft de overbrengingsprocedure toegepast’, aldus Geens. ‘Men kan dat een menselijke vergissing noemen.’ De minister had naar eigen zeggen ook liever gehad dat het dossier vroeger was overgemaakt, maar de essentie is volgens hem dat de hele ‘gang’ in Albanië is opgerold met een goed geconcerteerde actie van de Albanese en de Belgische politie.