Leef! beschuldigt N-VA van inbreuk op kieswetgeving in Herzele
Toon De Bock, N-VA-lijsttrekker in Herzele Foto: Facebook

In het Oost-Vlaamse Herzele beschuldigt oppositiepartij Leef! meerderheidspartij N-VA van inbreuken op de kieswetgeving. Die laat een telefonische enquête uitvoeren, maar zou daarin overwegend vragen naar de bereidheid om op eigen N-VA-politici te stemmen.

‘Dit is geen objectief onderzoek maar een promotiestunt’, zegt Leef!, dat in Herzele samen met Groen naar de kiezer trekt. Telefonische campagnes zijn bij wet verboden tijdens de sperperiode.

Arlette De Lombaert, die tweede staat op de Groen-Leef!-lijst, werd toevallig gevraagd om deel te nemen aan de enquête. ‘De aanpak ruikt eerder naar verkiezingspropaganda dan naar objectief wetenschappelijk onderzoek’, vond ze nadien. ‘Om het geheel een objectief schijntje te geven vraagt men eerst of men de burgemeester van Herzele (een Open Vld’er) kent’, zegt De Lombaert. Daarna wordt gevraagd of men de N-VA lijsttrekker en lijstduwer kent, Toon De Bock en Timothy Desmet. ‘Andere partijen worden niet vermeld.’ N-VA bestuurt in Herzele met Open Vld.

Op inbreuken op de kieswetgeving staan zware boetes en zelfs gevangenisstraffen. Maar N-VA-lijsttrekker Toon De Bock ziet het probleem niet en omschrijft de enquête als een peiling naar kiesintenties. ‘Op geen enkel moment wordt in de enquête gevraagd of geïnsinueerd om voor een bepaalde partij of persoon te stemmen.’ Volgens de partij wordt in de bevraging, die door enquêtebureau Profacts is uitgevoerd, gevraagd naar de kiesintentie voor alle partijen die opkomen en naar de ‘bekendheid van bepaalde politieke figuren’.

Groen-Leef! bekijkt nog of het klacht zal indienen tegen N-VA.