Erdogan haalt opnieuw uit naar VS: ‘Economische sancties worden als wapens gebruikt’
President Recep Tayyip Erdogan Foto: EPA-EFE

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdag in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN opnieuw uitgehaald naar de regering-Trump.

‘Niemand kan zwijgen als handelsakkoorden willekeurig worden vernietigd, protectionistisch beleid wordt uitgebreid en economische sancties als wapens worden gebruikt’, zei president Erdogan. Weliswaar noemde hij de Verenigde Staten niet bij naam, maar lijdt het geen twijfel over welk land hij het had.

In augustus escaleerde een ruzie tussen Washington en Ankara over het lot van een in Turkije vastgehouden Amerikaanse predikant. De VS legden daarop Turkije sancties op. Mede daardoor stortte de Turkse lira, die al maanden onder druk staat, vervolgens in naar een historisch dieptepunt.

Erdogan riep in zijn toespraak de VS en de internationale gemeenschap ook op om de beweging van de imam Fethullah Gülen hard aan te pakken. Ankara acht hem verantwoordelijk voor de couppoging van juli 2016. Gülen woont in de Verenigde Staten.

Wel een handdruk

De Turkse president uitte de afgelopen weken en maanden al herhaaldelijk scherpe kritiek op de VS. Wel verspreidde de communicatiechef van Erdogan op Twitter een foto waarop de Amerikaanse president Donald Trump blijkbaar de hand uitreikt naar zijn Turkse ambtgenoot. Die foto zou weliswaar genomen zijn vóór de toespraak van Erdogan.

Na zijn bezoek aan de Verenigde Naties reist Erdogan donderdag af naar Duitsland voor een staatsbezoek. Hij ontmoet er onder meer de bondspresident Frank-Walter Steinmeier en bondskanselier Angela Merkel. Zaterdag reist hij naar Keulen om daar een moskee te openen.