Zoektocht naar Rechtvaardige Rechters levert niets op
Foto: fvv

De zoektocht met een scantoestel maandag aan de Kalandeberg in Gent naar een ruimte onder de grond waar het paneel van de Rechtvaardige Rechters zou kunnen liggen, heeft niets opgeleverd. Dat laat het parket weten.

Het onderzoek op de Kalandeberg, een pleintje in het centrum van de stad, kwam er na een een tip van auteur Marc De Bel die in het kader van een jeugdboek met amateurspeurder Gino Marchal de vindplaats suggereerde. ‘Volgens de eerste resultaten van het scanonderzoek zijn er geen aanwijzingen dat er een koker onder de grond zou zijn die het paneel zou kunnen bevatten’, zegt parketwoordvoerster An Schoonjans.

De theorie

Marchal en De Bel hadden nochtans redenen om aan te nemen dat het paneel onder de Kalandeberg ligt, vonden ze. Marchal kwam immers te weten dat daar in 1932, twee jaar vóór de diefstal van De Rechtvaardige Rechters, rioleringswerken aan de gang waren. ‘Daarbij stuitten de arbeiders op een bepaald moment op een onderaardse koker of gang ...’, schrijven hij en De Bel. Die onderaardse gang was ongeveer 80 centimeter breed en 155 centimeter hoog. Volgens De Bel en Marchal ideaal om een paneel van 55 centimeter breed en 149 centimeter hoog in te verbergen. Arsène Goedertier, de belangrijkste verdachte voor de diefstal van De Rechtvaardige Rechters, zou die gang hebben gekend. ‘Hij passeerde er elke vrijdagmiddag op weg naar zijn stamcafé Moka’, staat in het boek dat ze er over schreven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in