Welke richting is het populairst?
Themabeeld Foto: Belga
Ook voor de studenten aan de universiteit zit de vakantie erop. Opvallend dit jaar is dat vooral de wetenschappelijke richtingen het goed doen.

Het aantal inschrijvingen van nieuwe eerstejaars studenten aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) is dit academiejaar met 8,6 procent gestegen tegenover vorig jaar, ze zijn nu al met 1.483; vorig jaar was dat op hetzelfde moment 1.366. De inschrijvingen aan de UGent en de Universiteit Hasselt (UH) dalen een beetje. De UH wijt dat aan de opleiding ‘Revalidatiewetenschappen en Biomedische wetenschappen’, waar opmerkelijk minder studenten zich inschreven dit jaar. De opleiding kende de afgelopen jaren een piek, maar dit jaar stabiliseren de cijfers. De inschrijvingscijfers van de UGent stabiliseren, na jarenlange stijging. Bij de KULeuven blijft het aantal inschrijvingen stabiel.

Stijging aantal STEM-profielen

Aan de VUB doen de STEM-profielen (Science, Technology, Engineering, Mathematics , nvdr.) het opvallend goed, vooral voor de faculteiten Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen, Ingenieurswetenschappen en Geneeskunde en Farmacie groeien de inschrijvingen bij de eerstejaars. De faculteit Letteren en Wijsbegeerte klimt er uit het dal na enkele tegenvallende jaren.

De UH is blij met de uitschieters bij de opleidingen Industrieel Ingenieur (+19 procent) en Handelsingenieur (+22 procent). ‘Ingenieurs zijn broodnodig op de arbeidsmarkt, dus we zijn tevreden met deze inschrijvingen’, aldus de UH.

De Universiteit Antwerpen (UA) kent vooral een grote stijging in het aantal studenten geschiedenis (+26 procent) en wiskunde (+40 procent). Beide faculteiten schrijven dat toe aan hun nieuwe imago.

De UGent ziet vooral het aantal studenten geologie toenemen (van 17 naar 29 studenten). Ook hier zijn de STEM-profielen populair: het aantal nieuwe studenten in de ingenieurswetenschappen, bedrijfskunde en geneeskunde stijgt. Vooral tandheelkunde, een knelpuntberoep, kent een grote toename (45,2 procent). Opvallend is een stagnering van het aantal studenten dierengeneeskunde. ‘Dit is een opleiding waar studenten te vaak met foute verwachtingen starten’, aldus Stephanie Lenoir, woordvoerder van UGent. ‘We hopen dat onze investeringen in de oriëntatie van studiekeuzes impact hebben.’

Ook de studenten van de KULeuven kiezen vooral voor de richtingen ingenieur (+60 procent), handelsingenieur (+40 procent) en chemie (+68 procent). Uitschieter hier is de richting japanologie, die groeit met 50 procent.