De Amerikaanse president Donald Trump sprak dinsdagmiddag voor de tweede maal de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Hij kreeg ongewild de lachers op zijn hand, loofde Noord-Korea en bracht een variant op zijn 'America first'-retoriek.

‘In twee jaar tijd is mijn regering erin geslaagd meer voor elkaar te krijgen dan bijna elke andere regering in de geschiedenis van ons land heeft kunnen doen’, sprak Trump.

‘De Verenigde Staten zijn nu sterker, rijker en veiliger’, zei hij tegen de vergadering.

De aanhef van de Amerikaanse president werd onthaald op gelach. ‘Die reactie had ik niet verwacht’, lachte hij verrast terug. Daarop volgde nog luider gelach, en zelfs wat applaus.

Loftuitingen voor Noord-Korea

Vervolgens loofde de Amerikaanse president Noord-Korea voor wat volgens hem 'bemoedigende stappen' zijn sinds hij een ontmoeting had met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. 'De raketten en bommen vliegen nu niet meer alle kanten op. Er worden geen kernkoppen meer getest en sommige nucleaire testsites worden op dit moment ontmanteld.'

Trump weidde vervolgens uit over het thema soevereiniteit. 'De Verenigde Staten zullen altijd kiezen voor onafhankelijkheid boven supranationale organisaties, controle en dominantie. Ik eerbiedig het recht van elke natie om zijn eigen gebruiken, geloofsovertuigingen en tradities na te streven. De Verenigde Staten zullen u niet vertellen hoe te leven en te werken, of wie te aanbidden. We vragen wel dat u in ruil ook onze soevereiniteit eerbiedigt.'

Uithalen naar Iran, China en VN

Na de lof aan het adres van Noord-Korea volgde een forse uithaal naar Iran. Volgens de Amerikaanse president zorgt dat land voor niks anders dan 'chaos, dood en destructie' in het Midden-Oosten. Trump hoopt dat andere landen bereid zijn de economische druk op het Iraanse regime op te voeren.

Ook China kreeg een veeg uit de pan. 'We zullen het oneerlijke Chinese handelsbeleid en de manier waarop zij onze intellectuele eigendomsrechten vertrappen, niet langer tolereren', zei Trump.

Ten slotte kregen ook de Verenigde Naties zelf het te verduren. Zo noemde Trump de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties 'enorm beschamend voor de VN', en zei hij dat de Verenigde Staten 'zonder echte hervormingen' niet van plan zijn het Internationaal Strafhof in Den Haag te erkennen. 'De Verenigde Staten zullen hun soevereiniteit nooit opgeven aan een bureaucratie die niet verkozen is en aan niemand verantwoording hoeft af te leggen', zei hij.

Wie wel op de steun van de VS kunnen blijven rekenen, zo vervolgde Trump, dat zijn de vrienden van het land. 'Er zijn maar weinigen die ons geld geven. Daarom onderzoeken we aan wie we nu allemaal buitenlandse steun geven. We bekijken of de landen die onze dollars ontvangen, dezelfde doelen nastreven als wij. Voortaan geven we enkel nog buitenlandse hulp aan onze vrienden, aan de landen die ons respecteren.'

'Muziek in de oren van tirannen'

Human Rights Watch noemt Trumps uithaal naar de Mensenrechtenraad en het Strafhof 'muziek in de oren van tirannen'. Volgens de ngo zal de desinteresse van Trump voor internationale gerechtigheid 'nog grote gevolgen hebben, net zoals is gebeurd toen George Bush president was.'

De toespraak van Trump begon overigens met grote vertraging. Eigenlijk had hij als tweede moeten spreken, na secretaris-generaal Antonio Guterres, maar toen hij aan de beurt was, was het Amerikaanse staatshoofd nog niet aanwezig in de vergaderzaal. Daarop werd Ecuador aan de beurt gelaten.

In zijn openingstoespraak gaf Guterres een sombere kijk op de wereld: die wordt volgens de topdiplomaat alsmaar chaotischer, en het probleem van de klimaatopwarming steeds nijpender.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in