Ryanair schrapt vrijdag 190 vluchten door stakingen
Foto: REUTERS

Ryanair schrapt vrijdag 190 vluchten als gevolg van een aangekondigde staking in verschillende landen, waaronder België. Alle getroffen klanten hebben e-mails en sms-berichten ontvangen, zegt de Ierse luchtvaartmaatschappij.

Volgens Ryanair gaat het om 8 procent van zijn vluchten op vrijdag. De maatschappij spreekt van een ‘onnodige’ staking door ‘een kleine minderheid van het cabinepersoneel in Spanje, België, Nederland, Portugal, Italië en Duitsland’.

De directie van Ryanair zegt dat vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen met de vakbonden. Zo werden er overeenkomsten gesloten in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland, zegt ze.

‘Ryanair heeft in de voorbije twee weken de pilotenvakbonden in België, Nederland, Spanje, Portugal en Duitsland aangeschreven om hen uit te nodigen om te onderhandelen over gelijkaardige akkoorden als dat met (vakbond) Forsa in Ierland, voor zowel piloten als cabinepersoneel’, luidt het.

'Grootste staking ooit'

Het rommelt al langer bij Ryanair. In juli en augustus werd de luchtvaartmaatschappij in meerdere landen getroffen door stakingen. Piloten, stewardessen en stewards pikken de volgens hen slechte arbeidsomstandigheden niet langer, waardoor ze begin deze maand dreigden met de 'grootste staking ooit' bij de luchtvaartmaatschappij. 

De directie vreest dan weer dat toegevingen zullen leiden tot extra kosten en het verdienmodel van Ryanair onder druk zullen zetten.