Vlaams Belang: ‘Sluit geen parkings, maar grenzen’
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken stelde zijn boekje voor in het Brusselse Maximiliaanpark. Foto: BELGA

Met een boekje getiteld ‘Francken faalt’ wil Vlaams Belang aantonen dat het federale migratiebeleid mislukt. ‘We bengelen achteraan het Europese peloton.’

‘Waar kan ik beter aantonen dat het beleid faalt dan hier?’ Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, beantwoordt zelf zijn retorische vraag. ‘Het zit hier vol met illegalen waar men niet tegen optreedt.’

In het Maximiliaanpark, bij het Brusselse noordstation, stelde Van Grieken vanmiddag het boekje ‘Francken faalt’ voor. Daarin argumenteert hij dat de woorden van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) niet gevolgd worden door daden.

Veelgebruikte verdedigingsstrategieën

Van Grieken haalt daarvoor officiële cijfers aan. ‘Elk jaar komen er 140.000 nieuwe migranten toe’, zegt hij. ‘En slechts zestien procent van de personen die een bevel krijgen om het grondgebied te verlaten, gaat werkelijk weg uit ons land. Daarmee bengelen we achteraan het Europese peloton.’

Als oplossing stelt Van Grieken voor de Europese buitengrenzen te sluiten. ‘In plaats van snelwegparkings, zouden we beter de grenzen sluiten’, aldus Van Grieken.

Het boekje, dat 85 pagina’s telt, staat verder bol van citaten van Francken en probeert in het laatste hoofdstuk vier door de N-VA veelgebruikte verdedigingsstrategieën tegen kritiek op het migratiebeleid te weerleggen. ‘Francken faalt’ is gratis te verkrijgen.

Oostenrijk en Italië

Bij de voorstelling van het boek deed Van Grieken opnieuw een oproep aan de N-VA om samen te besturen. ‘In Oostenrijk en Italië zitten partijen als de onze in de regering, en daar wordt wel een kordaat migratiebeleid gevoerd’, klonk het.

Vanochtend reageerde Francken al op de uitgestoken hand van Vlaams Belang. ‘Zolang Van Grieken en andere Vlaams Belangers zeggen dat ze het menen, maar ondertussen figuren die racistische onzin uitspuwen tolereren binnen de partij, is er geen samenwerking mogelijk’, zei hij op Radio 1.

‘Geen racistische partij’

Francken verwees naar Vlaams Belanger Filip De Man, die op Facebook commentaar had gegeven op Laurent Mutambayi, een medewerker van Francken die bij de komende gemeenteraadsverkiezingen ook de N-VA-lijst trekt in Molenbeek.

‘Wij zijn geen racistische partij’, reageerde Van Grieken daarop vanmiddag. ‘Racisme is een misdrijf. Ik nodig Francken uit om een klacht in te dienen bij Unia of de rechtbank.’

Komende vrijdag stelt Francken zelf een boek over migratie voor.