'Opvarenden Aquarius 2 kunnen terecht in Portugal, Spanje, Frankrijk en Duitsland'
De Aquarius, eerder dit jaar in Valletta Foto: reuters
De 58 migranten die zich op het reddingsschip Aquarius 2 bevinden, kunnen terecht in Portugal, Frankrijk, Spanje en Duitsland. Dat meldt een bron binnen de Franse regering. De Maltese regering heeft laten weten dat het schip kan aanmeren in Malta.

'Achttien migranten kunnen terecht in Frankrijk, vijftien in Spanje en vijftien in Duitsland', zo klonk het. Eerder dinsdag had de Portugese regering aangegeven dat er tien migranten terecht kunnen in Portugal.

Op de middag hadden verschillende Franse ministers kritisch gereageerd op de beslissing van het reddingsschip Aquarius 2 om koers te zetten richting de haven van Marseille. Het schip, dat beheerd wordt door de ngo's SOS Mediterranee en Artsen Zonder Grenzen (AZG), krijgt van zowel Italië als Malta geen toestemming om aan te meren in hun havens.

De Franse minister van Europese Zaken Nathalie Loiseau liet weten dat er gesprekken gevoerd werden met andere Europese landen om een haven te vinden voor de Aquarius en om de hulp voor de migranten te verdelen.

De Maltese regering heeft dinsdagnamiddag aangegeven dat de migranten nu toch aan wal mogen in Malta. 'Maar ze zullen wel onmiddellijk verdeeld worden over andere landen', klonk het op de Twitteracccount van de Maltese premier Joseph Muscat.

Panamese vlag
Maandag zei de operationeel directeur van SOS Méditerranée nog dat Frankrijk de enige mogelijke bestemming was, ‘aangezien de Aquarius niet langer onder Panamese vlag mag varen’.

De Franse regering ging daar echter niet mee akkoord. ‘Er zijn Europese regels: reddingsschepen moeten altijd naar de dichtstbijzijnde haven varen’, zo zei de Franse minister van Economie Bruno Le Maire. ‘En Marseille is niet de dichtstbijzijnde haven.’