Bekendste Japanse vismarkt is niet meer
Foto: REUTERS

De Tsukiji-vismarkt in Tokio is al decennialang voor veel toeristen in de Japanse hoofdstad een hoogtepunt, toch als die vroeg uit de veren kunnen. Maar dat is binnenkort verleden tijd want de grootste vismarkt ter wereld verdwijnt.

De bekende vismarkt in de Japanse hoofdstad bestaat 83 jaar en er wordt dagelijks meer dan 2.000 ton vis verhandeld. Er heerst al voor dageraad een drukte van jewelste bij de visveiling, en toeristen die het niet erg vinden om in het midden van de nacht op te staan, kunnen het vanop de eerste rij meemaken.

Maar vanaf 11 oktober zal er in Tsukiji geen verse tonijn meer worden geveild. Omdat de historische locatie te oud en te klein is geworden, wordt de visveiling verplaatst naar een splinternieuw gebouw in een van de buitenwijken, 2,3 kilometer verderop. Een spijtige zaak volgens velen, want de nieuwe Toyosu-markt in Koto Ward zal aan charme moeten inboeten in vergelijking met de traditionele vismijn. Toeristen zullen daar bij de veiling bijvoorbeeld om hygiënische redenen achter een glazen wand moeten postvatten.

Touroperators die dagelijks liefhebbers van sushi en sashimi naar de ochtendlijke veiling brengen, zullen evenwel ook hun tours naar de oude locatie aanhouden, want toeristen zullen op de markt rond het oude gebouw nog steeds messen en andere keukentoebehoren kunnen kopen, of verse inktvis, garnalen, kogelvis of tonijn proeven bij een van de tientallen eetkraampjes.