In Gent trekken dinsdag honderden studenten door de straten om te protesteren tegen de extreem-rechtse vereniging Schild & Vrienden. Ook vakorganisaties, ngo’s en personeel van de universiteit sluiten zich aan bij de optocht.

De optocht trekt onder de slagzin ‘wij zijn met meer’ richting de Gentse Vooruit, waar initiatiefnemers en studenten rond 13.30 uur verzamelden.

Onder meer UGent-professor Marc Boone betuigde al zijn steun aan de protestactie, politicoloog Carl Devos stopte volgens De Gentenaar zijn lessen eerder dan gepland zodat zijn studenten mee kunnen betogen.

Tuchtsanctie

De initiatiefnemers kaarten de aanwezigheid van de studentenvereniging Schild & Vrienden in de Gentse universiteit aan.

De UGent liet eerder weten dat oprichter Dries Van Langenhove mag afstuderen, maar niet langer kan zetelen als studentenvertegenwoordiger in de raad van bestuur. Als tuchtsanctie mag hij de gebouwen van de universiteit niet meer betreden.

Kort geding

Dinsdagochtend verscheen Van Langenhove nog voor de rechter in een kort geding tegen de universiteit. Hij verzet zich tegen zijn schorsing, en wil zijn mandaat als studentenvertegenwoordiger weer opnemen.

De oprichter van Schild & Vrienden werd drie weken geleden door de universiteit geschorst nadat de vereniging in opspraak was gekomen. Uit een reportage van Pano bleek hoe racisme en seksisme gemeengoed is binnen de organisatie. Van Langenhove ontkent echter.