Noord-Ierland wil nog meer Game of Thrones-toeristen lokken
Castle Ward Foto: visitbelfast
Wilt u Winterfell bezoeken, of Castle Black, of misschien Kings Landing? Vanaf 2019 kan dat.

Heel wat scènes die zich afspelen op die locaties uit de populaire televisieserie Game of Thrones, zijn namelijk gefilmd in Noord-Ierland. Nu de opnames van het slotseizoen er bijna op zitten, zal een aantal sets worden opengesteld voor het publiek. Op de locaties zullen ook kostuums en accessoires uit de reeks te zien zijn.

HBO krijgt de enthousiaste steun van de Noord-Ierse dienst voor toerisme. 'Fans konden al de fantastische landschappen, kustlijnen en bergen uit de serie bezoeken, maar krijgen nu de kans om zich echt onder te dompelen in de wereld van Westeros. We kijken ernaar uit om meer bezoekers te verwelkomen in ons mooie land', aldus ceo John McGrillen.

Voor de volledigheid: Winterfell is eigenlijk Castle Ward in County Down, Castle Black is een verlaten steengroeve in Magheramorne en het deel van Kings Landing dat niet wordt gefilmd in Dubrovnik, wordt opgenomen nabij Armoy. Andere sets bevinden zich in de Linen Mill Studios in Bandbridge.

Keerzijde

Maar we mogen niet vergeten dat het toerisme-effect van de televisieserie ook een keerzijde heeft. Vorig jaar moest de Bregagh Road tussen Armoy en Stranocum nog worden afgesloten voor het autoverkeer. Die weg, omzoomd door bomen die een tunnel vormen, werd beroemd als de Kingsroad, maar het toegenomen toeristische verkeer beschadigde de wortels van de bomen. En ook Dubrovnik zucht onder 'de vloek van Game of Thrones’.