Grizzlyberen in en rond het Yellowstone National Park in de VS moeten weer op de lijst van beschermde diersoorten komen. Dat heeft een rechter beslist. De jacht op de beren is zo geblokkeerd.

De rechter heeft een beslissing ongedaan gemaakt die de jacht op grizzlyberen voor het eerst in veertig jaar weer mogelijk maakte in de regio.

De federale autoriteiten haalden de grizzlyberen in de regio van Yellowstone vorig jaar van de lijst van beschermde dieren. De populatie heeft zich hersteld, klonk het. De staten Montana, Idaho en Wyoming mochten zo zelf beslissen over het beheer van de dieren.

Die beslissing stuitte op fel protest van dierenbeschermers en native americans, die naar de rechter trokken. De rechter noemt de beslissing van de U.S. Fish and Wildlife Service nu onlogisch. Zo haalt het agentschap twee studies aan die de eigen conclusies tegenspreken.

De uitspraak betekent dat de staten Wyoming en Idaho hun plannen voor een jachtseizoen op grizzlyberen moeten opbergen. Normaal gezien mochten 23 beren in de twee staten voor de sport geschoten worden. Montana had de grizzlyjacht eerder al afgewezen.

Het federale agentschap bekijkt of het de beslissing kan aanvechten.

Grizzly’s planten zich maar langzaam voort. In de jaren ‘70 golden de dieren als bijna uitgeroeid. Toen werd een jachtverbod ingesteld, waardoor de populatie weer steeg tot boven de 2.000 exemplaren in Noord-Amerika. Dat leverde dan weer een ander probleem op: confrontaties van de dieren, op zoek naar voedsel, met mensen en vee.