Belkacem hoort volgende maand of hij Belg blijft
Fouad Belkacem Foto: BELGA
In de zaak over de mogelijke nationaliteitsafname van Fouad Belkacem zijn dinsdag dan toch het openbaar ministerie en de verdediging gehoord kunnen worden. De uitspraak volgt op 23 oktober. Doordat de federale politie dinsdagochtend geen vervoer had, kon Belkacem pas in de middag naar het hof van beroep in Antwerpen worden gebracht. . De voormalige leider van terreurorganisatie Sharia4Belgium is alsnog (en met vertraging) overgebracht naar het hof van beroep in Antwerpen. Hij kwam er om 13.15 uur aan.

'Meneer Belkacem is alleen geïnteresseerd in onze rechten als hij die naar zijn hand kan zetten, namelijk om radicale ideeën te verspreiden', zei het openbaar ministerie dinsdagmiddag tijdens de rechtszaak, zo meldt VRT NWS.

De advocate van Belkacem erkent die tekortkomingen, maar vindt niet dat hij nog langer een gevaar vormt. Zijn Belgische nationaliteit afnemen zou 'disproportioneel' zijn. 'Hij heeft veel spijt en had nooit gedacht dat het hele Sharia4Belgium-verhaal op dit zou uitdraaien. Het enige dat hij nu nog wil, is bij zijn gezin zijn, werken en een gewoon leven leiden', stelde advocate Liliane Verjauw.

Belkacem voegde daaraan toe dat hij wel degelijk een band heeft met ons land. 'Ik ben geboren en getogen in België. Ik ging hier naar school, ik heb in een jeugdhuis gewerkt in Boom, meegedaan met gemeenteraadsverkiezingen in 2004', zei hij.

Belkacem: 'Ik heb Sharia4belgium opgericht in de hoop een debat te kunnen losweken, tegen de schenen te stampen. Dat laatste is uit de hand gelopen, dat besef ik. Maar ik vind dat hier eerlijk moet gezegd worden wat de bedoeling is van de afname van mijn Belgische nationaliteit. Het openbaar ministerie moet toegeven dat het doel is mij te deporteren naar Marokko.'

Anonieme wagen

Het zag er vanmorgen nog naar uit dat de zaak over zijn Belgische nationaliteit opnieuw uitgesteld moest worden, omdat Fouad Belkacem niet tijdig kon worden overgebracht uit de gevangenis van Hasselt. De federale politie had geen vervoer of manschappen om hem naar het hof van beroep in Antwerpen te brengen. Wie in de fout ging, is onduidelijk.

Het openbaar ministerie en de verdediging reageerden verbolgen, ook het hof zelf was niet te spreken over die gang van zaken. De eerste keer dat de zaak moest voorkomen, was er een staking en kon Belkacem ook niet worden overgebracht.

Na wat gepalaver, werd later vanmorgen toch een oplossing gevonden en kon het bijzondere bijstandsteam Belkacem met een anonieme wagen en extra politiebegeleiding van Hasselt naar Antwerpen brengen. Hij kwam er met grote vertraging aan, om 13.15 uur. 

‘Permanente bedreiging’

Belkacem werd in januari 2016 veroordeeld tot twaalf jaar cel en 30.000 euro boete als leider van de terroristische groepering Sharia4Belgium. Daarna werd de procedure gestart om hem zijn Belgische nationaliteit te ontnemen. Volgens het Antwerpse parket-generaal vormt hij een permanente bedreiging voor de openbare veiligheid en is hij ernstig tekortgeschoten in zijn verplichtingen als Belgische burger.

Belkacem, die ook nog de Marokkaanse nationaliteit heeft, wil wel zijn Belgische nationaliteit behouden. Hij zegt geen enkele band met Marokko te hebben en wil hier bij zijn gezin blijven.