Kandidaat-opperrechter: ‘Ik heb nooit iemand aangerand’
Brett Kavanaugh en zijn echtgenote Ashley Estes Foto: AP

Brett Kavanaugh, die genomineerd is als kandidaat-rechter voor het Amerikaanse hooggerechtshof, ontkent de beschuldigingen van aanranding. In een interview met Fox News zegt hij ‘nooit iemand aangerand te hebben’, en blijft bij zijn kandidatuur voor het hooggerechtshof.

Kavanaugh werd door Fox samen met zijn echtgenote geïnterviewd. Hij zegt dat hij nog steeds op de steun van president Donald Trump kan rekenen. ‘Hij heeft me vandaag nog opgebeld, en gezegd dat hij aan mijn kant staat.'

Dat Kavanaugh over de zaak spreekt, is opmerkelijk. In regel houdt een kandidaat-opperrechter zich tijdens de benoemingsprocedure op de achtergrond.

Christine Blasey Ford komt deze week in de Amerikaanse Senaat getuigen over de zaak. Ze zegt dat ze in de jaren 80 als scholier op een feestje door Kavanaugh is aangerand.

In het gesprek met Fox zegt de kandidaat-rechter echter dat hij daar niet aanwezig was. Hij ontkent dat hij Ford goed kende. Mogelijk ontmoette hij haar wel eens, ‘maar we behoorden niet tot dezelfde vriendenkring'. 'Ze was geen vriendin, en niet iemand die ik kende.’ Hij zegt uitdrukkelijk wel te geloven dat Ford werd aangerand, maar dat hij in elk geval niet de dader was.

Verder gaat Kavanaugh niet toelaten dat 'valse beschuldigingen' hem uit het nominatieproces duwen. 'We kijken uit naar een rechtvaardig proces waar ik mijn integriteit kan verdedigen, alsook mijn levenslang verleden van steun voor de waardigheid en de gelijkheid van vrouwen, te beginnen met de vrouwen die me kenden toen ik 14 was.'

Zijn vrouw Ashley sprak in hetzelfde interview over een 'ongelooflijk moeilijke' situatie, zeker voor hun twee dochters. Zij zei dat ze nooit heeft getwijfeld aan haar man, een 'goede en fatsoenlijke man'.

Nadat Ford haar beschuldigingen openbaar had gemaakt, kwam nog een tweede vrouw met klachten over Kavanaugh. Deborah Ramirez zei aan New Yorker magazine dat Kavanaugh op een dronken studentenfeest zijn geslachtsdeel in haar gezicht had geduwd. Zij moet voorlopig niet in de Senaat verschijnen, maar zou wel nog worden verhoord.