Rian en vader Ronny blazen Groen Blankenberge nieuw leven in. “Akkoord met socialisten kwam er niet,  dus doen we het nu gewoon lekker zelf”
Rian De Rous en vader Ronny hopen met Groen te kunnen doorbreken in het traditioneel blauwe Blankenberge. Foto: JVE

Met elf kandidaten hoopt Groen om bij de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw enkele zetels in de gemeenteraad te veroveren. Achter de nieuwe wind in de partij zit lijsttrekker Rian De Rous, die zijn vader Ronny kon overtuigen om zich na 36 jaar nog eens verkiesbaar te stellen.

Oorspronkelijk was Rian De Rous (23) van plan om SP.A te benaderen en daar een kartellijst uit de brand te slepen. De socialisten bleken niet meteen warm te lopen voor die samenwerking dus trok de student dan maar zelf de stoute schoenen aan.

“Ze gaven ons te weinig garanties in ruil voor de stemmen die we zouden leveren. Dus we beslisten om het risico te nemen en het gewoon zelf te doen”, legt Rian uit. Op 14 oktober is hij lijsttrekker voor Groen in Blankenberge, waar de partij eigenlijk op sterven na dood was. Zijn vader Ronny De Rous (58), die 36 jaar geleden in 1982 nog verkiesbaar was voor het toenmalige Agalev, liet zich ook op de lijst zetten als steun voor zijn zoon.

“Groen en de ideologie achter de partij interesseren mij al lang”, vertelt Rian. “Uiteindelijk sloot ik mij aan bij de partij. Onze lijst bestaat uit elf namen, maar we hebben een uitgebreide ledenbasis.”

Aan hun woning hangen hun affiches broederlijk naast elkaar. Elk weekend samen keihard campagne voeren op straat of van deur tot deur gaan doen vader en zoon echter niet. Rian zit in zijn laatste jaar van de master industriële wetenschappen, zijn vader geeft wiskunde in het secundair onderwijs aan leerlingen met autisme.

Nationale trend

“We verdelen het werk”, stelt Ronny. “Mijn generatie herinnert zich nog mijn politiek verleden, de generatie van Rian vindt mijn kandidatuur wel sympathiek. Een echte politieke loopbaan ambieer ik niet, want ik doe dit in de eerste plaats voor Rian. Ik hoop vooral dat Groen eindelijk eens doorbreekt aan de kust. Nationaal lukt dat al, hopelijk wordt die trend in oktober ook lokaal gevolgd.”

Het gezin De Rous is gezond ambitieus voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Rian en Ronny hopen in het traditioneel blauwe Blankenbergse bastion een of twee zetels te halen.

Half werk

“We vinden dat het beleid in Blankenberge eigenlijk half faalt. Neem nu het stationsproject: een goed initiatief, maar er kon zoveel meer mee gedaan worden. Als je toch de boel open legt, denk dan eens na over een tunnel voor voetgangers en fietsers. Die baan voor het station is de drukste van Blankenberge”, stelt Rian.

Zijn vader sluit aan. “Er zijn goede initiatieven, maar met Groen erbij zou het nog beter worden. Nu de gemeenteraad straks twee zetels extra telt, vind ik dat we zeker mogen hopen”, aldus Ronny.