Van Langenhove mag thesis afwerken aan UGent, maar moet nog promotor vinden
YouTube Foto: yt

Zijn thesis afwerken? Ja. Maar de gebouwen van de Universiteit Gent mag Dries Van Langenhove voorlopig niet in.

Schild & Vrienden-bezieler Dries Van Langenhove mag zijn masterscriptie finaliseren aan de UGent. Dat heeft de universiteit gisteren gecommuniceerd. Na een reportage van het VRT-magazine Pano kwam hij in opspraak omdat er binnen een besloten Facebookgroep van Schild & Vrienden onder meer racistische, antisemitische een seksistische afbeeldingen verspreid werden, zogenoemde memes. Daarop besloot de Gentse rector Rik Van de Walle om een tuchtprocedure te starten tegen Van Langenhove, die aan zijn instelling studeert. Ook kondigde hij een ordemaatregel af. Die hield in dat Van Langenhove werd geschorst als student en de gebouwen niet meer mocht betreden.

Van Langenhove nam advocaten Johan Platteau en Joost Bosquet in de arm. Juridische stappen werden gezet. Maandagochtend zaten onder meer Van Langenhove en rector Van de Walle rond de tafel om de schorsing te bespreken. Het recht op onderwijs was tijdens die discussie een belangrijk argument dat voor Van Langenhove pleitte.

Maandagavond kwam dan het nieuws dat Van Langenhove alsnog zijn thesis mag afwerken aan de UGent. Dat moest hij nog doen om zijn diploma te behalen. Andere lessen hoefde hij niet meer te volgen. De universiteit koppelde er wel een eis aan: hij moet zijn thesis afwerken zonder de gebouwen of de terreinen van de UGent te betreden en hij moet een promotor vinden om zijn scriptie te begeleiden.

Dinsdag betoging

De ordemaatregel is tijdelijk, in afwachting van het verloop van de verdere interne tuchtprocedure. Die moet uitsluitsel geven over de toekomst van Van Langenhove aan de UGent en eventuele sancties.

Of dit aanbod van de UGent om zijn masterscriptie af te werken volstaat voor Van Langenhove, is nog maar de vraag. Maandagavond had Van Langenhove daarover nog een beraad met zijn advocaten. De Schild & Vrienden-bezieler heeft ook al laten weten zijn mandaat in de raad van bestuur terug te willen bekleden.

Dinsdag staat er ook een betoging op het programma, georganiseerd door Gentse studenten die eisen dat twee andere leden van Schild & Vrienden zich terugtrekken uit de Sociale Raad. De studenten vragen ook aan de raad van bestuur om bij de volgende zitting een ‘Ethische code voor een universiteit zonder fascisme en extreemrechts aan te nemen.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig