Peter Verhelst haalt shortlist Bookspot Literatuurprijs
Foto: Gert Verbelen

Slechts één Vlaming, schrijver-dichter Peter Verhelst, prijkt op de shortlist van zes genomineerden voor de Bookspot Literatuurprijs 2018, sinds 1 maart dit jaar de nieuwe naam van de ECI Literatuurprijs, op haar beurt de opvolger van de sinds 1987 toegekende AKO Literatuurprijs.

Die shortlist werd maandag bekendgemaakt door juryvoorzitter Jos Geysels in RTL Vijf Uur Live. De 56-jarige Verhelst dankt zijn nominatie aan zijn roman ‘Voor het Vergeten’, uitgegeven bij de Bezige Bij.

De vijf andere genomineerden zijn, in alfabetische volgorde: Suzanna Jansen voor ‘Ondanks de zwaartekracht’ (Balans), Peter Middendorp voor ‘Jij bent van mij’ (Prometheus), Arjen van Veelen voor ‘Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken’ (De Bezige Bij), Aukelien Weverling voor ‘In alle steden’ (Meulenhoff) en Tommy Wieringa voor ‘De heilige Rita’ (De Bezige Bij).

In ‘Voor het vergeten’ graaft Verhelst, drievoudig winnaar van de Herman de Coninckprijs (de prijs voor de beste dichtbundel) en winnaar van de Woutertje Pietersse Prijs, autobiografisch. Wanneer zijn moeder totaal onverwacht overlijdt, is hij getuige van de rouw van zijn vader en probeert daarbij ook zelf een weg te vinden in een proces vol rauw-realistische, mythische, zintuiglijke, essayistische en poëtische verhalen. Haast krampachtig graaft hij naar herinneringen. Voor Verhelst is het de eerste opname in de shortlist voor de AKO/ECI/BookSpot sinds zestien jaar: in 2002 haalde hij de laatste zes met de roman ‘Zwellend Fruit’.

Meesterwerk van Wieringa

Van de vijf Nederlandse genomineerden geniet Tommy Wieringa de grootste bekendheid. Hij wist in 2013 al die andere grote literaire onderscheiding, de Libris Literatuurprijs, te winnen met ‘Dit zijn de namen’. Zijn ‘Heilige Rita’ werd bij de literatuurcritici van de Lage Landen haast unaniem onthaald als ‘groots’, ‘meeslepend’ en ‘meesterwerk’.

Op donderdag 8 november wordt bekendgemaakt welk boek de BookSpot Literatuurprijs 2018 heeft gewonnen.

In 2017 ontving Koen Peeters zowel de ECI Literatuurprijs als de ECI Lezersprijs voor zijn boek ‘De mensengenezer’. Andere (schaarse) Vlaamse winnaars van de prijs waren Stefan Hertmans in 2014, David van Reybrouck in 2010, Erwin Mortier in 2009 en Brigitte Raskin in ... 1989. Twee schrijvers wisten de prijs al tweemaal te winnen: A.F.Th. van der Heijden en Jeroen Brouwers.

Beste Nederlandstalige literaire boek

De BookSpot Literatuurprijs - voorheen de ECI Literatuurprijs - is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek - in de categorieën fictie en non-fictie. De prijs, die bestaat uit een bedrag van 50.000 euro, wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen.