Zo'n honderd mensen sterven omdat vervangorgaan te laat komt
Foto: Photo News

Zondag trokken bijna 27.000 Vlamingen naar hun stad- of gemeentehuis om zich te laten registeren voor een orgaandonatie. Het initiatief kwam van het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again’. Het aanbod groeit, ‘maar het zal de vraag nooit overschaduwen’, zegt Luc Colenbie van het transplantatiecentrum van UZ Gent.

Volgens de laatste cijfers van Eurotransplant, dat de orgaantransplantaties in acht Europese landen coördineert, staan er momenteel ongeveer 1.261 mensen op de Belgische wachtlijst. Het orgaan waar het meest vraag naar is, is de nier. Zowat 807 patiënten wachten in ons land op een nier. Daarnaast wachten er 187 mensen op een lever, 150 op een long en een 116 op een hart.

Vandaag moet de arts in de meeste gevallen vragen aan de nabestaanden of ze de organen mogen weghalen. Als u al op voorhand aangeeft dat u bereid bent om uw organen af te staan, moet de familie daar niet langer over twijfelen en kan het proces dus vlotter gaan.

27.000 nieuw geregistreerde donoren is veel. Maar lang niet altijd leidt een transplantatie achteraf ook tot een donatie en transplantatie.Zo moet de donor donor sterven in een 'gecontroleerde setting', in een ziekenhuis, dus. Als dat niet het geval is, zijn de organen, hoewel ze nog perfect gezond zijn, niet bruikbaar. ‘Als je sterft op de baan, dan mogen we uw organen niet meer gebruiken. Ook al ben je geregistreerd,’ zegt Luc Colenbie van UZ Gent.

Het aanbod van organen wordt steeds groter, en voor verschillende organen bestaat er ondertussen al een tijdelijk kunstmatig alternatief. Toch sterven er jaarlijks nog zowat honderd patiënten omdat de organen te laat komen.

Colenbie nuanceert dat cijfer enigszins: ‘Bij deze honderd mensen die afgelopen jaar stierven, zijn er ook die stierven door andere doodsoorzaken. Daarnaast worden mensen die te ziek zijn geworden om een transplantatie te ondergaan, van de wachtlijst gehaald, waardoor ze ook niet in dat cijfer van honderd doden zitten.’