Geen wachtlijsten meer voor woonzorgcentra
Foto: Marc Herremans

De bezettingsgraad in de Belgische woonzorgcentra ligt gemiddeld hoog, maar is de voorbije drie jaar licht gedaald. Dat toont een studie van consultancybureau Probis in opdracht van ING aan.

De Belg leeft langer in een goede gezondheid, de dienstverlening voor senioren aan huis neemt toe, en ouderen verkiezen zelf om langer thuis te blijven wonen. Het zijn enkele van de verklaringen voor de daling van de gemiddelde bezettingsgraad van 96,3 procent (studie 2015) naar 95 procent (2018, riziv-cijfers 16-17).

Liefst 71 procent van de 558 bevraagde Belgische woonzorgcentra geeft aan dat de actieve wachtlijst die er drie jaar geleden nog was, nu geslonken is. Maar 17,2 procent gaat hier niet akkoord mee.

Ongeveer een vierde van de woonzorgcentra heeft bovendien moeite om de maximale bezettingsgraad te behalen, klinkt het, met een bezettingsgraad lager dan 94,5 procent. Er zijn grote regionale verschillen: Antwerpen haalt een gemiddelde van maar 82,5 procent, Limburg 92,8 procent.

Probis-onderzoek Jeroen Trybou, ook gezondheidseconoom aan de UGent, concludeert: ‘De regionale competitie tussen woonzorgcentra is toegenomen en in een aantal regio’s is leegstand van toepassing. Voor senioren zelf kan dit ook positief zijn: zij kunnen nu kiezen waar ze hun intrek nemen.’