Antwerpse politie netwerkt met bedrijven rond terrorismebestrijding
Foto: BELGAONTHESPOT

Met Shield wil de Antwerpse politie netwerken met plaatselijke bedrijven om de informatiegaring rond terrorisme te verbreden en te stroomlijnen.

Samen met korpschef Serge Muyters en een delegatie van de New Yorkse NYPD stelde Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vanmiddag het veiligheidsnetwerk Shield voor. ‘Terrorisme bestrijden door het delen van informatie', luidt de baseline. De Antwerpse politie is het eerste corps buiten de VS dat het New Yorkse systeem implementeert.

Shield komt neer op een publiek-private samenwerking. De Antwerpse politie wil op een meer gestructureerde manier samenwerken met bedrijfsleiders en veiligheidsverantwoordelijken in het veld ‘om de bestaande informatiestroom te optimaliseren’.

De site brengt veiligheidsinformatie samen uit verschillende, open bronnen (kranten, infodocumenten) waardoor bedrijven zich beter kunnen beveiligen. Maar Shield wil vooral bedrijven sensibiliseren rond terrorismebestrijding. De Antwerpse politie gaat het systeem verder gebruiken om informatie leveren over bepaalde manifestaties die een verhoogd veiligheidsrisico met zich meebrengen. Het kan ook gaan over suggesties rond veiligheidscamera’s en de plaatsing ervan.

Kwetsbaar voor aanslagen

Wie beschikt over een login - die wordt na onderzoek toegekend - kan zelf ook in vertrouwen niet-dringende informatie uploaden en delen. Die wordt vervolgens door de dienst Intel van de politie bekeken. Shield richt zich niet tot burgers. Die kunnen via de bestaande buurtinformatienetwerken (BIN), De Blauwe Lijn of de dienst 112 (voor dringende gevallen) informatie kwijt. De Wever sluit niet uit dat Shield in de toekomst ook wordt ingezet voor de war on drugs. Die afweging zal pas worden gemaakt na een eerste evaluatie van het systeem.

Vandaag werden alvast 5.000 bedrijven en organisaties aangeschreven om deel te nemen aan het project. Antwerpen blijft een uiterst belangrijke industriële en maritieme cluster en bijgevolg kwetsbaar voor potentiële aanslagen. De Wever benadrukte de nood aan veiligheidscultuur die sedert de val van de Berlijnse muur in 1989 verloren was gegaan. In New York hebben ook journalisten toegang tot het systeem.

Al meteen cyberaanval

Muyters verwacht geen capaciteitsprobleem bij de verwerking van de informatie. De dienst Intel groeide de jongste jaren uit tot 40 personeelsleden. Hij wees er op dat er nu al heel wat tips binnenkomen, onder meer via De Blauwe Lijn. In 2016, het jaar van de aanslagen, waren er dat in totaal 14.000. Ze werden allemaal nagetrokken, de helft kreeg zelfs nader onderzoek. Een fractie daarvan leidde tot ingrijpen.

Het platform wordt gedragen door de ICT-afdeling van de politie. Shield kreeg vanmorgen al een cyberaanval te verduren, maar die kon worden opgevangen.

Wat is de echte inzet van de Antwerpse verkiezingen? Politiek journalisten Bart Brinckman en Matthias Verbergt geven in de video hieronder het antwoord.