Rusland levert modern raketsysteem aan Syrië
Het Russische S-300 luchtafweersysteem tijdens een militaire parade in Moskou Foto: AP

Rusland zal binnen de twee weken Syrië voorzien van een krachtig S-300-luchtafweersysteem. Dat heeft de Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, maandag bekendgemaakt. De aankondiging is een waarschuwing voor Israël, dat volgens het Kremlin vorige week het neerschieten van een Russisch vliegtuig uitlokte.

De S-300 zou doelwitten in de lucht kunnen raken tot op 250 kilometer afstand. De voorbije vijf jaar leefde Rusland de Israëlische vraag na om geen S-300 te leveren aan Syrië, maar ‘vandaag is de situatie veranderd’, laat het Kremlin weten.

De Russische president Vladimir Poetin bracht de Syrische president Bashar al-Assad maandag persoonlijk op de hoogte. ‘De president heeft Assad geïnformeerd over de beslissing tot extra maatregelen bedoeld om de veiligheid van Russische soldaten in Syrië te verzekeren en de luchtafweer van het land te versterken’, aldus een communiqué van het Kremlin.

Een van de andere maatregelen is het plan om de communicatie te verstoren van elk vliegtuig dat vanop de Middellandse Zee vertrekt om Syrië te bombarderen.

Per vergissing neergehaald

Een Russisch verkenningsvliegtuig met aan boord 15 militairen werd op 17 september neergehaald boven de Middellandse Zee. Het was per vergissing geraakt door een raket van de Syrische luchtafweer, een S-200-systeem. Het Russische ministerie van Defensie wees de dag erop met beschuldigende vinger naar Israël. Israëlische F-16’s zouden zich bij hun aanval op Syrische doelwitten achter het Russische toestel hebben schuilgehouden.

Het Israëlische leger wees die Russische aantijgingen al van de hand en legt de verantwoordelijkheid voor het neerhalen van het vliegtuig bij de Syrische regering.