Terugblik op de eerste Zwarte Zondag
Ivan De Vadder in het begin van de jaren 90 Foto: VRT

Vanavond kijkt de televisie vooral naar het verleden: van de eerste verkiezingsoverwinning van het Vlaams Blok in 1991 tot het verhaal van een man die beweert tientallen jaren geleden onterecht te zijn veroordeeld. De Franse film Irréversible speelt dan weer met het verleden als cinematografisch trucje.

1 DANK DAT U BIJ ONS WAS

Canvas, 21.20-22.05 uur

De laatste aflevering van de reeks over de Vlaamse tv-journalistiek focust zich op de berichtgeving over de meest opmerkelijke verkiezingsdagen. Zwarte Zondag passeert de revue, net als de shows die ze er in de jaren 80 van maakten.

2 WRONG MAN

Canvas, 23.10-0.00 uur

In deze documentairereeks van Joe Berlinger herbekijkt een team experts de rechtszaak van enkele gevangenen die al tientallen jaren achter de tralies zitten en nog steeds beweren dat ze onschuldig zijn. Evaristo Salas kreeg op zijn zestiende een straf van dertig jaar gevangenis. Onterecht.

3 IRRÉVERSIBLE

Viceland, 22.00-23.00 uur

Ontregelende Franse film van Gaspar Noé met Monica Bellucci en Vincent Cassel. Gebruikt het trucje met de omgekeerde volgorde dat Memento twee jaar eerder al toepaste, maar hier werkt het nog beter. Niet voor gevoelige kijkers.