Europa start procedure tegen Polen
Malgorzata Gersdorf, de hoogste rechter van Polen, werd begin deze zomer verplicht met pensioen gestuurd. Ze weigerde. Foto: EPA-EFE

Polen zal zich voor het Hof van Justitie moeten verantwoorden voor de verplichte pensionering van verschillende rechters van het Hooggerechtshof. De Europese Commissie is een procedure opgestart tegen het Oost-Europese land.

Over de onafhankelijkheid van de Poolse justitie hebben de EU en Polen al een tijdje een geschil.

Polen heeft vrijdag nog, ondanks kritiek van Europa, tien nieuwe rechters voor het Hooggerechtshof benoemd. President Andrzej Duda benoemde de rechters voor een nieuw opgerichte tuchtkamer. Maar volgens juristen kan de kamer gebruikt worden om niet-volgzame rechters te intimideren.

De conservatieve regeringspartij Recht en Gerechtigheid (PiS) wordt aangewreven dat ze het gerecht wil politiseren. Zo zijn er onlangs veel rechters vervroegd met pensioen gestuurd.

Precies over die verplichte pensionering zegt de Europese Commissie nu dat ze ingaat tegen het Europees recht.

Volgens de Commissie brengt deze hervorming de onafhankelijkheid van justitie in gevaar. Als het Hof van Justitie die mening deelt, dan moet Polen de wet veranderen. Als het land daarop niet wil ingaan, dan riskeert het zware boetes.