Slachtoffers misbruik vertellen waarom ze geen aangifte doen: ‘Ons verhaal wordt zelden serieus genomen’
Actrice en activiste Alyssa Milano reageerde ook via #WhyIDidntReport en schreef haar getuigenis neer Foto: AFP

Nadat Amerikaanse president Donald Trump zich op Twitter afvroeg waarom Christine Blasey Ford geen aangifte had gedaan na vermeend seksueel misbruik, laten veel slachtoffers van zich horen via #WhyIDidntReport.

‘Ik twijfel er niet aan dat, als de aanval op Dr. Ford zo erg was als ze zegt, zij of haar ouders aangifte zouden gedaan hebben bij de politie’, schrijft Trump op Twitter. Christine Blasey Ford beschuldigt Brett Kavanaugh van seksueel misbruik tijdens hun tienerjaren. Ford deed geen aangifte bij de politie, waardoor het incident nooit werd onderzocht. Ze zegt dat het tot blijvende psychische klachten heeft geleid, Kavanaugh ontkent alle aantijgingen. De man is Trumps kandidaat om nieuwe rechter te worden bij het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten. De president blijft ondanks de beschuldigingen achter zijn kandidatuur staan.

‘Ik vraag haar nu dat ze die aangifte opvraagt, zodat wij meer informatie krijgen over de datum, het tijdstip en de locatie van het misbruik’, schrijft Trump verder nog.

#WhyIDidntReport

Andere slachtoffers van seksueel misbruik laten na de tweet van Trump via sociale media van zich horen. Ze geven hun redenen prijs waarom zij nooit naar de politie zijn gestapt, of waarom ze teleurgesteld waren in de reactie van de autoriteiten. Onder de noemer #WhyIDidntReport staan veel getuigenissen te lezen op Twitter. Velen omschrijven beschaamd te zijn over wat hen overkwam, of machteloos. Sommigen zeggen dat niemand hen geloofde, of dat het jaren duurt voor ze het durven vertellen aan hun geliefden.

‘Ik werd tweemaal misbruikt’, reageert actrice Alyssa Milano op de tweet van Trump. ‘Eenmaal als tiener. Het duurde dertig jaar voor ik dat aan mijn ouders vertelde.’ Ze schreef haar getuigenis op de website van Vox: ‘Aangifte doen betekende voor mij het ergste moment uit mijn leven helemaal herbeleven’, schrijft ze. ‘Slachtoffers van seksueel misbruik doen vaak geen aangifte, omdat ze goed genoeg weten dat we zelden serieus worden genomen of geloofd’, aldus de actrice.