Voor- nabeelden

Hoe zou Vlaanderen er uitzien
zonder gesjoemel met dieselwagens?

3 oktober 2018Ine Renson, Tina Boeykens

Wat als de autoconstructeurs niet gesjoemeld hadden? Of wat als we diesel helemaal bannen van onze wegen? Dan was het probleem met NO2 in Vlaanderen in grote mate opgelost.

 

Wat als de autoconstructeurs zich netjes aan de uitstootnormen gehouden hadden? In opdracht van de Vlaamse overheid maakte de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito) daarvan in 2015 een simulatie. Daaruit blijkt dat de gemiddelde uitstoot van NOx (dat het schadelijke gas NO2 bevat) in Vlaanderen in 2015 44 procent lager zou zijn geweest dan hij werkelijk was. De directe uitstoot van NO2 was zonder gesjoemel 57 procent lager geweest.

Vlaanderen

na met gesjoemel
voor zonder gesjoemel
 

Op de kaarten kunnen we zien wat dat betekent voor de NO2-concentraties in Vlaanderen. In de omgeving van de belangrijkste wegen zou het probleem van te hoge concentraties grotendeels opgelost zijn. We zien wel nog concentraties in het rood gaan op de Brusselse en de Antwerpse Ring, en in de havens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge.

Antwerpen

na met gesjoemel
voor zonder gesjoemel
 

Gent

na met gesjoemel
voor zonder gesjoemel
 

Zonder dieselgate was de luchtkwaliteit in Vlaanderen veel beter geweest. Maar wat als we diesel helemaal bannen? Ook dat berekende Vito, dit keer in opdracht van de burgerbeweging Ademloos. Ze maakte een prognose voor 2020, met en zonder dieselwagens. Het verschil in dit scenario is nog groter. Zonder dieselwagens zou de gemiddelde uitstoot van NOx in Vlaanderen met bijna de helft dalen, die van roet met de helft en de directe NO2-uitstoot met twee derde. Een kaart van Antwerpen toont de impact daarvan op de NO2-concentraties. In het dieselvrije scenario zijn de overschrijdingen van de Europese norm (de rode lijnen) grotendeels verdwenen. Deze simulatie toont mooi aan hoe alleen een dieselban in heel Vlaanderen Antwerpen van zijn NO2-probleem kan verlossen.

Antwerpen dieselvrij

na 2020 met diesel
voor 2020 dieselvrij
 

Bron: VITO, Ademloos

Lees meer

Hoe groot is de verantwoordelijkheid van de autoconstructeurs? En kan diesel echt schoon zijn?

Lees het volledige artikel >