Storm brengt deelnemers zeilrace in problemen: ‘Ik kan niet meer lopen’
Foto: AP

Deelnemers van een non-stop solowedstrijd rond de wereld zijn in zwaar weer terechtgekomen. Een van hen moest gered worden.

Een storm in de Indische Oceaan, met windstoten tot 140 km/u en golven tot 15 meter, heeft een aantal boten zwaar toegetakeld.

Vooral de Indiase zeiler Abhilash Tomy lijkt er met een rugblessure erg aan toe. Hij stuurde zaterdag een satellietbericht: ‘Noodradiobaken geactiveerd. Kan niet lopen. Mogelijk brancard nodig.’

In een ander bericht zei de zeiler dat hij zijn tenen kan bewegen, maar niet kan eten of drinken. Zijn situatie leek erg zorgwekkend en er werd een reddingsactie opgezet. Intussen hebben reddingsdiensten zijn boot bereikt. ‘Tomy is met een brancard uit zijn jacht gehaald’, klinkt het. ‘Hij is bij bewustzijn en veilig.’

De boot van Tomy was een replica van de Suhaili, het jacht waarmee de Brit Robin Knox-Johnston in 1968 de eerste Golden Globe Race won.

Storm brengt deelnemers zeilrace in problemen: ‘Ik kan niet meer lopen’
Foto: AFP

Ook andere deelnemers kregen het moeilijk. Net zoals Abhilash Tomy raakte de Ier Gregor McGuckin zijn mast kwijt. De Nederlander Mark Slats werd twee keer platgeslagen door de golven.

De organisatie laat weten dat Slats zelf overboord was geslagen en dat een golf het luik naar de kajuit had kapotgeslagen. Wellicht had hij zichzelf goed vastgemaakt aan de boot. Op Twitter laten zijn begeleiders weten dat de storm is gaan liggen en dat Slats gehavend maar oké is.

De meeste andere zeilers bevonden zich meer naar het noorden en konden het zwaarste stuk van de storm vermijden. Bij de start vertrokken in juli achttien zeilers, nu zijn er nog acht boten in de race.

Vijftig jaar na de legendarische Golden Globe Race wordt de wedstrijd opnieuw gevaren als eerbetoon aan de prestatie van Robin Knox-Johnston. Hij was de enige die toen de finish had gehaald. De deelnemers van de nieuwe editie mogen geen moderne navigatiemiddelen gebruiken, want dat hadden ze in 1968 ook niet. Uit veiligheidsoverwegingen mochten ze wel een satelliettelefoon meenemen.