Wie een sms'je verstuurt achter het stuur, rijdt blind. De organisatie van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) berekent voor hun nieuwe campagne hoe lang iemand precies blind rijdt, wanneer een bericht verstuurd wordt achter het stuur.

Eén karakter typen aan een snelheid van 90 km/h, staat volgens de organisatie gelijk aan 19,75 meter blind rijden. Dat wordt 26,33 meter bij 120 km/h. Voor ‘Ik ben onderweg’, mist u dan 395 meter op de weg. Bij langere berichten letten bestuurders al snel een kilometer niet op het verkeer.

Volgens de OVK blijven mensen bezig met hun smartphone achter het stuur, ondanks sensibiliseringscampagnes. Daarom willen ze mensen aanzetten om zelf te bereken hoe lang ze onoplettend in de wagen zitten, wanneer ze een sms versturen. ‘Eén klein moment van onoplettendheid kan catastrofale gevolgen hebben’, schrijft OVK in een persbericht.

Eén korte sms? Dat is 287 meter blind rijden
Foto: OVK

Hoeveel meter rijdt u blind?

U kunt zelf de test doen op blindmeters.com, waar Google Maps wordt omgebouwd tot een tekstverwerker. Het speciaal ontwikkeld lettertype is gelinkt aan de snelheidsbeperkingen op die weg. Dat betekent dat de getypte woorden zich uitstrekken tot de exacte afstand die blind gereden wordt.