SP.A: ‘Verlicht de schulden van de gemeenten’
Foto: ISOPIX

De Vlaamse regering zou de schulden van de gemeenten moeten kwijtschelden. Dat vindt SP.A-voorzitter John Crombez. Volgens hem gaan de gemeenten dan pas echt een goed sociaal beleid kunnen voeren.

Straks stelt Vlaams minister-president Geert Bourgeois de Vlaamse begroting 2019 voor. Een begroting die in evenwicht is. Ook voor 2020 zijn de cijfers gunstig, heeft Bourgeois al laten weten. Er is zelfs ruimte voor nieuwe initiatieven.

Op Radio 1 formuleerde SP.A-voorzitter John Crombez zo’n nieuw initiatief: scheld de steden en gemeenten hun schulden kwijt. Dat geeft de lokale besturen de ruimte om weer te investeren. Ook in sociaal beleid. Volgens Crombez zijn het immers net de gemeenten die op dat vlak een verschil kunnen maken.

De SP.A-voorzitter pleitte voor een nieuwe schuldherfinanciering van de lokale besturen, ‘zodanig dat die de investeringen weer kunnen oppikken’. Hij had het over een pact tussen de Vlaamse regering en de gemeenten ‘waarbij wordt afgesproken dat een aantal belastingen verdwijnen en tegelijk de schulden van de steden en gemeenten worden verminderd’.

Crombez denkt zelfs aan het kwijtschelden van schulden. Op die manier wordt ruimte gecreëerd voor lokale investeringen in kinderopvang, scholen… De voorbije jaren hebben de gemeenten immers, dat is bekend, minder geïnvesteerd dan in de vorige legislatuur.

In juli liet Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Homans (N-VA) nog verstaan dat de stijgende schulden van de gemeenten haar zorgen baart.

Ze noemde toen Koksijde, Mechelen en Beveren expliciet bij naam, als gemeenten met de hoogste schuld per inwoner. Op de persconferentie werd verwezen naar de verschillende bulletleningen die de stad Mechelen aanging. Per hoofd van de bevolking heeft de stad intussen een schuld van een kleine 3.000 euro. Bij zo’n krediet moeten tijdens de looptijd alleen de intresten afgelost worden, het volledige kapitaal wordt pas op het einde van de rit betaald.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in