Indrukwekkend! Gilbert wint met GP d’Isbergues meteen zijn eerste koers na gebroken knieschijf
Foto: Sud Presse

Philippe Gilbert heeft de GP d’Isbergues zijn naam geschreven. Straf, want het was de eerste koers van de Waal van Quick Step Floors na zijn gebroken knieschijf in de Tour. Christophe Laporte (Cofidis) werd tweede, Gilberts ploegmaat Florian Sénéchal vervolledigde het podium.

Gilbert brak twee maanden geleden in de Tour zijn knieschijf na een spectaculaire val. Zijn seizoen leek over, maar in een mum van tijd herstelde Gilbert. Vandaag reed hij zijn eerste koers sinds die val en hij was meteen mee met de vlucht van de dag. Onderen anderen Oliver Naessen en Julien Vermote zaten mee in de groep.

In de finale trok Gilbert nog eens ten aanval, enkel Laporte kon volgen. In de spurt maakte onze landgenoot het vervolgens autoritair af. Het is al de 68e zege van het seizoen voor de formatie van manager Lefevere.

Op de erelijst volgt Phil de Fransman Benoit Cosnefroy op. Gilbert is tevens de eerste Belg sinds Niko Eeckhout in 2005 die de GP d’Isbergues kon winnen. Na deze GP rijdt Gilbert nog Binche-Chimay-Binche, Parijs-Tours, de Hammer Series in Hongkong en de Chinese Ronde van Guangxi, een rittenkoers die meetelt voor de WorldTour.

“Enorm hard gewerkt om hier te staan”

Dankzij Philippe Gilbert kon Quick-Step Floors zondag in Noord-Frankrijk nog maar eens een zege aan het nu al indrukwekkende seizoenspalmares toevoegen. Voor de 36-jarige voormalige wereldkampioen was het dan weer meteen prijs bij zijn comeback, nadat hij enkele maanden aan de kant had gestaan met een gebroken knieschijf.

“Ik heb enorm hard gewerkt om hier vandaag te staan”, vertelde Gilbert na afloop van de GP d’Isbergues (1.1), die voor het eerst sinds 2005 nog eens door een Belg gewonnen werd. Een jaar later was Gilbert er al eens dicht bij de zege, maar moest hij finaal vrede nemen met de tweede plaats. “Deze keer was het dus wel wat specialer, want ik vierde ook mijn rentree in competitie na die zware val in de Tour. Daarnaast was het ook nog eens mijn eerste zege van het seizoen. Die kwam niet eenvoudig tot stand, want het was een lastige koers in zware omstandigheden, bij een temperatuur van zeven graden. Ik heb echter de hele wedstrijd mee voorin gestreden en de sterke mannen konden in de finale het verschil maken.”