Belgian Cats verliezen van Japan op WK, groepswinst is ver weg
Foto: BELGA

De Belgian Cats hebben hun tweede groepswedstrijd op het WK basketbal verloren. De Belgische basketbalvrouwen moesten lange tijd achtervolgen en konden in het slot nog verlengingen uit de brand slepen, daarin maakte Japan het verschil: 75-77. Groepswinst wordt zo moeilijk, want dinsdag volgt met Spanje de regerende vicewereldkampioen én Europese kampioen in de laatste groepsmatch. Enkel de eerste is rechtstreeks geplaatst voor de kwartfinales, de tweede en derde van elke groep gaan naar de barrages.

De Belgian Cats moesten tegen Japan aanvankelijk achtervolgen. Na het eerste kwart stond het 13-17. Bij de rust wees het bord 32-35 aan. Na de pauze kwam België in het begin van het derde kwart langszij, maar dan drukte Japan door. Zo konden de Aziaten het slotkwart ingaan met een 50-57 voorsprong. In de laatste tien minuten slaagden de Belgen er alsnog in de achterstand om te buigen. Na de reguliere speeltijd wees het scorebord 68-68 aan, zodat er verlengd werd. In die extra vijf minuten bleek Japan net iets sterker.

Kim Mestdagh kroonde zich met 23 punten tot beste schutter in het Belgische kamp voor Emma Meesseman (13 punten en 18 rebounds) en Julie Allemand (13 punten). Ann Wauters, die tegen Puerto Rico nog rust kreeg na haar knieproblemen, verscheen tegen Japan wel op het terrein. Ze kwam in totaal bijna twintig minuten in actie en was daarin goed voor 10 punten.

België is er in Tenerife voor het eerst bij op het WK basket voor vrouwen. Bondscoach Philip Mestdagh putte voor zijn selectie grotendeels uit de groep die vorig jaar brons haalde op het EK. Gisteren wonnen de Belgian Cats hun eerste match overtuigend van Puerto Rico met 36-86.

Philip Mestdagh: “Details hebben verschil gemaakt”

Belgian Cats verliezen van Japan op WK, groepswinst is ver weg
Foto: BELGA

Bondscoach Philip Mestdagh was net als zijn speelsters ontgoocheld na de nederlaag van de Belgian Cats tegen Japan zondag op het WK basketbal in Tenerife. Een verschil in maturireit maakte volgens hem samen met enkele niet onbelangrijke details het verschil.

“We speelden een goeie wedstrijd, maar het is jammer dat we die niet wisten af te sluiten met een zege”, sprak Mestdagh na de 75-77 nederlaag na verlengingen. “Sommigen vonden Japan op papier sterker, maar we verdienden het toch om hen vandaag tot helemaal in het slot in evenwicht te houden. Details hebben het verschil gemaakt. We speelden bijvoorbeeld enkele twee tegen één situaties niet uit, terwijl de Japanners zulke kansen nooit onbenut lieten.”

Mestdagh zag nog wat meer mindere puntjes in zijn ploeg. “In de defensie waren er enkele misverstanden door gebrekkige communicatie. Op het einde lieten de Japanners ook hun ervaring spreken. Ze toonden zich iets matuurder. Voor de speelsters, die zo hard gewerkt hebben, is dat jammer. Ann Wauters en Emma Meesseman blijven wel sleutelspeelsters die voor die portie maturiteit kunnen zorgen.”

Belgian Cats verliezen van Japan op WK, groepswinst is ver weg
Foto: BELGA