Marghem: 'Planbureau moet zich niet uitspreken over vooruitzichten energievoorziening'
Foto: BELGA

Het is niet onwaarschijnlijk dat er in november in sommige gemeenten op bepaalde uren geen stroom zal zijn. Dat zegt het Planbureau aan de VRT. Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) zegt dat ze de situatie 'op de voet volgt' en de verschillende gegevens die ze hierover binnenkrijgt 'grondig analyseert'.

Gemeentes of zones afschakelen, is volgens Danielle Devogelaer van het Planbureau ‘een optie waar we rekening mee moeten gaan houden in november’. ‘Het aanbod van elektriciteit zal niet altijd voldoende zal zijn om de volledige vraag te gaan invullen’, zegt ze aan de VRT.

Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) analyseert de verschillende gegevens die ze binnenkrijgt over de energiebevoorrading. Begin volgende week maakt ze haar conclusie bekend, zegt haar kabinet. Marghem zegt dat ze de situatie 'op de voet volgt' en de verschillende gegevens die ze hierover binnenkrijgt 'grondig analyseert'. In de loop van de volgende dagen zal ze met een conclusie naar buiten treden.

De minister stipt aan dat het Planbureau niet bevoegd is om zich uit te spreken inzake vooruitzichten met betrekking tot de energievoorziening. 'Het is aan Elia om de situatie te evalueren'. Minister Marghem zal maandag opnieuw de verantwoordelijken van Elia ontmoeten en zal daarnaast uiteraard ook spreken met de verantwoordelijken van Electrabel, licht haar woordvoerster toe

Rekening houden met afschakeling

Gisteren zei energiespecialist Ronnie Belmans van het Vlaamse onderzoeksinstituut Energyville al dat het niet onmogelijk is dat we in november ons elektriciteitsgebruik zullen moeten aanpassen. Belmans denkt dat gezinnen bijvoorbeeld de raad zouden kunnen krijgen om de elektrische wagen niet op te laden op piekmomenten van energieverbruik. Zelfs de vraag om elektrisch koken uit te stellen, acht hij mogelijk. Zeker wanneer het bijvoorbeeld opvallend koud en windstil zou zijn in november. Ook bedrijven zouden de vraag kunnen krijgen om hun energieverbruik tijdelijk te temperen op die momenten.

Hoewel het volgens Belmans uitgesloten is dat de elektriciteit helemaal afgesloten wordt, houdt het Planbureau toch rekening met de mogelijkheid. Wettelijk mogen we drie uur per jaar met stroomtekorten zitten, maar volgens het Planbureau zal dat ‘eerder in de buurt van 20 uren liggen’. ‘We zien dat door een situatie waardoor zes nucleaire reactoren inactief zijn, dat aantal uren significant gaat toenemen.’

Duurder

En er is nog een zekerheid: elektriciteit zal duurder worden omdat het een schaarser goed wordt en we gaan moeten importeren uit het buitenland. Reden is dat we in november alleen nog een beroep kunnen doen op de kernreactor Doel 3. Alle andere zes reactoren gaan dan stilliggen wegens herstellingswerken of onderhoud. Dat is nooit eerder gebeurd.

Uitbater Engie Electrabel denkt aan een herstart van Tihange 2 en Tihange 3 in maart. Maar het Fanc dat over de veiligheid van de kerncentrales waakt, merkt op dat het niet de uitbater is die daarover beslist. Eerst moet het Fanc overtuigd zijn dat de problemen met betonrot in de veiligheidsbunkers goed zijn aangepakt.

Reactie Tommelein en oppositie

De waarschuwing van het Planbureau over het mogelijk stroomtekort is voor Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) het teken dat er dringend werk moet gemaakt worden van het energiepact. ‘Het bewijst alleen maar de huidige kerncentrales onbetrouwbaar en onzeker zijn,’ zegt Tommelein aan de VRT. ‘We moeten sneller werk maken van de vervanging van kerncentrales door gascentrales en sneller investeren in zon- en windenergie.’

Ondertussen reageerden ook oppositiepartijen sp.a en Groen. Volgens Kristof Calvo (Groen), fractieleider in het federaal parlement, brengen de keuzes van de federale regering om 'afhankelijk te blijven van oude kerncentrales ons land nog maar eens in moeilijkheden'. Dat verklaart hij aan VRT NWS. 'Het probleem is niet de kernuitstap, maar wel dat die niet is uitgevoerd. Nog altijd is het wachten op een echt energiebeleid. Vijf jaar Marghem als minister van Energie dreigen vijf verloren jaren geworden. Eigenlijk kan het niet dat een welvarend land zich zorgen moet maken over de stroomvoorziening. Wat er moet gebeuren, weten we al jaren.' Ook sp.a-voorzitter John Crombez noemt de waarschuwing 'het gevolg van een totaal gebrek aan beleid over de uitstap en het overschakelen op alternatieven. Deze regering doet er alles aan om de lobby van de kernenergie ter wille te zijn. Er zijn geen beslissingen genomen die bevoorradingszekerheid en betaalbare prijzen garanderen.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig