Ook Nieuw-Zeeland getroffen door naalden in aardbeien
Foto: EPA-EFE

Een Nieuw-Zeelandse supermarktketen heeft een merk van Australische aardbeien uit de rekken gehaald, nadat er naalden in werden aangetroffen. Vorige week werden in Australië ook al massaal veel aardbeien teruggeroepen om dezelfde reden.

‘Er werden naalden gevonden in een bakje aardbeien afkomstig uit West-Australië, dat in een Countdown-supermarkt werd gekocht in Auckland’, zei het bedrijf zondag in een verklaring. ‘Als extra voorzorgsmaatregelen en naar aanleiding van vergelijkbaar advies van de Australische autoriteiten van Volksgezondheid, zouden klanten alle Australische aardbeien in stukken moeten versnijden alvorens ze op te eten’, voegde Countdown toe.

Het waren aardbeien van een boerderij in Queensland die verkocht werden in de supermarktketen Woolworths waar vorige week in Australië voor het eerst naalden in werden aangetroffen. Sindsdien werden in het hele land al meer dan honderd keer naalden aangetroffen in aardbeien, bananen en appels. Het lijkt er dus op dat het eerste geval tot kopieergedrag heeft geleid.

Voedselterrorisme

Het Australische parlement heeft versneld een verstrenging van de wet over ‘voedselterroristen’ goedgekeurd. De maximumstraf werd opgetrokken van tien naar vijftien jaar.

In Nieuw-Zeeland zijn er geen berichten over gewonden of zieken. Countdown zegt in contact te staan met zowel de Nieuw-Zeelandse als de Australische autoriteiten, terwijl ze de zaak onderzoeken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig