Hemelsluizen gaan open, noodnummer geactiveerd
Archiefbeeld Foto: vln

Het KMI waarschuwt voor hevige rukwinden en regenbuien op zondag. Er geldt code geel voor de kust en de provincies Luik, Namen en Luxemburg. Het nummer 1722 is geactiveerd. Op meerdere plaatsen in ons land worden maatregelen getroffen.

In het noordwesten van het land is het zondagochtend tijdelijk droger, maar straks krijgen we overal veel regen. De grootste neerslaghoeveelheden worden in het zuidoosten van het land verwacht. De regen kan soms buiig zijn en vooral in het zuiden van ons land zijn onweders mogelijk.

Ook aan zee zijn een paar fikse donderslagen niet uitgesloten. Het wordt fris met op de meeste plaatsen maxima rond 12 of 13 graden. In het zuiden van het land wordt het warmer, met lokaal nog temperaturen tot rond 20 graden, meldt het KMI.

Binnenlandse Zaken heeft het telefoonnummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen geactiveerd.

Wind

De wind waait eerst op de meeste plaatsen zwak uit noordoostelijke richtingen. In de loop van de dag krimpt de wind naar noord tot noordnoordwest, terwijl hij toeneemt tot matig of soms zelfs vrij krachtig, met op de meeste plaatsen rukwinden tot 50 of 60 kilometer per uur. Aan zee neemt de wind toe naar vrij krachtig tot krachtig met kans op rukwinden tussen 60 en 70 kilometer per uur. In het uiterste zuidoosten van het land waait de wind vrij krachtig tot soms krachtig uit zuidwest tot west, op het einde van de namiddag ruimend naar noordnoordwest. In die regio verwachten we ook de zwaarste windstoten: tussen 80 en 100 kilometer per uur.

Tijdens de nacht van zondag op maandag krijgen we opklaringen, maar ook nog wolkenvelden, waarin nog wat buien tot ontwikkeling kunnen komen, aan zee eventueel nog met een donderklap. In de loop van de nacht neemt de buienneiging overal af. De minima liggen tussen 4 graden in de Hoge Venen en 11 graden aan zee, met waarden rond 7 graden in het centrum. De wind waait matig uit noordwest en wordt later overwegend zwak, terwijl hij een beetje krimpt naar westnoordwest. Aan zee en in de Ardennen is er in het begin van de nacht nog kans op rukwinden rond 60 kilometer per uur.

Maatregelen

Heel wat steden en gemeenten nemen maatregelen om de bevolking te beschermen tegen het slechte weer.

De parken en bossen in het Brussels gewest gaan vanaf zondagmiddag 14.00 uur dicht omwille van de hevige rukwinden die worden voorspeld. De parken blijven tot maandagochtend gesloten.

De parken die Leefmilieu Brussel kan afsluiten, zullen verboden worden voor het publiek en worden heropend na inspectie, opruiming van eventuele schade en beveiliging. In de parken die niet kunnen worden afgesloten, zullen er waarschuwingsberichten worden uitgehangen aan de ingangen, en de opzichters zullen het publiek informeren.

De organisatie raadt voorts iedereen aan om de omgeving van de gewestelijke groene ruimten (parken en bossen) te vermijden en op een veilige afstand te blijven van bomen.

Ook in Leuven gaan de parken dicht, in Zottegem worden de activiteiten van de autoloze zondag afgelast, in Antwerpen gaat de rommelmarkt niet door en in Herk-de-Stad worden de Prieeltjesfeesten afgelsast

Door het slechte weer werd ook al Parklife, een festival in Sint-Denijs-Westrem, afgelast. ‘Er worden, naast hevige regenbuien, rukwinden tot plaatselijk 100 km/u voorspeld en deze houden grote risico’s in in een bosrijke omgeving’, zegt het festival in een mededeling.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig