Politie na vervroegde vrijlating moordenaar: 'Vijf voor twaalf. Mogelijk komen er hardere acties'
De begrafenis van Kitty Van Nieuwenhuysen Foto: Marc Herremans - Corelio

Noureddine Cheikhni, een van de moordenaars van politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen, krijgt een elektronische enkelband. De politievakbonden ACV Politie en NSPV reageren scherp.

Cheikhni werd veroordeeld tot 30 jaar cel voor de moord eind 2007 in Lot op de politieagente. Hij zat 10,5 jaar in de gevangenis en wordt nu, na een derde van zijn straf, onder elektronisch toezicht geplaatst.

'Dit is een slag in het gezicht van de ouders en de collega's van Kitty', aldus ACV-secretaris Joery Dehaes. 'Wij hebben geen zicht op het vonnis van de strafuitvoeringsrechtbank, maar het zou ons sterk verbazen dat die crimineel voldoet aan al de voorwaarden om in aanmerking te komen voor voorwaardelijke invrijheidsstelling. En dan nog is het ontoelaatbaar dat tegen geweld op de politie geen sterker signaal wordt gegeven. Dit is een regelrechte schande. We weten hiermee hoeveel het leven van een politieagent waard is voor de strafuitvoeringsrechtbank.' 

'Dit is echt een kaakslag in het gezicht van onze politiemensen. Ze voelen dit aan als een belediging. Deze beslissing zorgt ervoor dat mensen het niet meer weten. Het is een heel moeilijk, heel emotioneel debat', zegt Carlo Medo van politievakbond NSPV aan de VRT. 

In De zevende dag ging Medo nog verder. Hij benadrukte dat de politiemensen woedend zijn. 'U had de reacties moeten zien op sociale media. Als ik de mensen van de achterban liet doen, zouden ze het werk neerleggen.'

Vrijdag is er al een manifestatie van de ambtenaren gepland waaraan de politievakbonden deelnemen. Medo waarschuwt echter vor bijjkomende acties. 'We zullen dat de komende uren met de achterban bekijken. Het is 5 voor 12. Er moeten nu heel duidelijke signalen komen. De kans zit er zeker in dat er hardere acties komen.'

Ouders

Ook de ouders van Kitty Van Nieuwenhuysen zijn het daar absoluut niet mee eens. Hun dochter werd door drie gangsters doodgeschoten. 'Als je een politieinspecteur doodschiet en een andere zwaar verwondt, is het niet logisch dat je na 10,5 jaar een enkelband krijgt', reageert vader Johan Van Nieuwenhuysen bij VTM NIEUWS.

John Maes van de commissie strafrecht van de Vlaamse Balies heeft alle begrip voor de reactie van de nabestaanden. Hij wijst erop dat de strafuitvoeringsrechtbank de wet heeft toegepast, en ongetwijfeld wel overwogen. In 2013 is de wet op de voorwaardelijke invrijheidsstelling verstrengd.

Begin dit jaar had Cheikhni al een verzoek ingediend om voorwaardelijk vrij te komen. Vorig jaar werd het verzoek van een andere dader nog afgewezen.

Wie was Kitty Van Nieuwenhuysen?

Agente Kitty Van Nieuwenhuysen (23), pas van de politieschool, en haar toen 27-jarige collega Peter Van Stalle waren die decembernacht in 2007 op zoek naar de inzittenden van een achtergelaten Volvo in Beersel (Vlaams-Brabant). Die inzittenden, 3 mannen uit de regio van Charleroi, wilden een bestelwagen stelen maar dat lukte niet.

De gestolen Volvo waarmee ze naar Beersel waren gekomen, wou ook niet meer starten en daarom wilden ze uiteindelijk de auto van een andere bewoner uit de straat stelen. Om de sleutels van die auto te pakken te krijgen, drongen ze het huis van de eigenaar binnen. De judoka die er woonde, liet zich niet doen maar werd uiteindelijk neergeschoten. Hij raakte zwaargewond maar overleefde het.

Buitengekomen kregen de zwaarbewapende mannen de politiecombi in het vizier. Met een kalasjnikov doorzeefden ze het voertuig. De agenten kregen geen schijn van kans om zich te verdedigen. Kitty Van Nieuwenhuysen werd dodelijk geraakt, haar collega raakte zwaargewond.

Anderhalve maand na de feiten konden de speurders drie verdachten oppakken: Nourredine Cheikhni, Galip Kurum en Hassan Iasir. Zij werden geïdentificeerd op basis van informanten, getuigenverklaringen, telefonie-onderzoek en DNA-analyses.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig