Nieuwe groep van 29 vluchtelingen aangekomen op Zaventem
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken Foto: BELGA

Op Brussels Airport is zaterdagmorgen een nieuwe groep van 29 Syrische vluchtelingen aangekomen, zo heeft de Gemeenschap van Sant’Egidio meegedeeld. Ze kwamen naar België in het kader van een humanitaire corridor waarover de Belgische overheid een akkoord sloot met Sant’Egidio, in partnerschap met alle erkende erediensten van België.

De Syriërs kwamen vanuit Turkije met een humanitair visum naar België. De komende dagen zullen ze asiel aanvragen. Deze vluchtelingen komen niet in het opvangsysteem van de overheid terecht, maar worden het eerste jaar opgevangen en begeleid door katholieke parochies en gemeenschappen, onder begeleiding van Caritas.

De federale staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), ondertekende op 22 november 2017 een akkoord met de Gemeenschap van Sant’Egidio om 150 ‘kwetsbare’ Syrische vluchtelingen uit Syrië en Turkije over te vliegen naar ons land. Ondertussen zijn volgens de mededeling 101 vluchtelingen aangekomen. De volgende 49 vluchtelingen worden de komende weken verwacht.