Actrices steunen hoogleraar die Trumps kandidaat beschuldigt
Ook actrice Julianne Moore neemt het op voor Christine Blasey Ford. Foto: screenshot

De actrices Julianne Moore, Eva Longoria en anderen steunen hoogleraar Christine Blasey Ford. Zij is de professor psychologie die Brett Kavanaugh beschuldigt van aanranding. Kavanaugh is dan weer Donald Trumps kandidaat voor de vrije plaats in het Hooggerechtshof.

De actrices hebben een video opgenomen waarin ze uitdrukkelijk vragen dat Kavanaugh niet wordt aangesteld.

Ze zeggen in de video dat ze weten ‘hoe moeilijk het is om tegen machtige mensen in te gaan’ en ze bedanken Christine Blasey Ford ‘omdat ze openlijk haar verhaal over seksueel misbruik gedeeld heeft’.

De advocaat van de vrouw heeft intussen meer tijd gevraagd om met haar te bespreken of ze al dan niet zal getuigen tegen Kavanaugh. De Senate Judiciary Committee had gezegd dat, als er tegen vrijdag 22 uur (zaterdag 4 uur Belgische tijd) geen akkoord was rond de getuigenis, er maandag gestemd zou worden over de aanstelling van Kavanaugh.

Christine Blasey Ford (51) beschuldigt Brett Kavanaugh (53) ervan dat hij haar 36 jaar geleden tijdens een highschool-party op een bed heeft gegooid en geprobeerd heeft haar uit te kleden. Hij zou de vrouw belet hebben te roepen door zijn hand op haar mond te houden. Ze kwam vorige week met haar verhaal naar buiten in de Washington Post.

Eerder deze week raakte bekend dat zowel Kavanaugh als Ford een getuigenis wilden afleggen voor de Senaat. Ford had daarvoor wel enkele voorwaarden geformuleerd, zoals het oproepen van extra getuigen. Ook had ze gevraagd dat de FBI eerst een onderzoek zou voeren naar Kavanaugh alvorens ze zou getuigen, maar de Republikeinen hebben al duidelijk gemaakt dat dat niet zal gebeuren. En ook de andere voorwaarden werden verworpen.

De Republikeinen in de Senaat verhoogden vrijdag de druk op Ford, om alsnog een akkoord te bereiken rond een hoorzitting, door de deadline in te roepen.

Die deadline is nu met een dag uitgesteld, op vraag van de advocaat van Ford, Debra S. Katz. Ze vroeg daarom in een brief aan de senaat. ‘Het invoeren van agressieve en kunstmatige deadlines heeft enorme angst en stress veroorzaakt bij dr. Ford’, aldus Katz. ‘Uw behandeling van het slachtoffer van seksueel geweld, die haar best doet om mee te werken met het comité, is volledig ongepast.’ De Senaat heeft daarmee ingestemd.

Christine Blasey Ford wordt, sinds ze met haar verhaal naar buiten gekomen is, met de dood bedreigd. Ze leeft ondergedoken met haar gezin.

President Trump heeft haast

President Trump twijfelt aan het verhaal van de professor. ‘Ik twijfel er niet aan dat, als de aanval op dokter Ford zo erg is als ze zegt, zij of haar liefhebbende ouders al veel vroeger een klacht zouden hebben ingediend. Ik vraag haar dan ook om daar open over te zijn, zodat we weten waar en wanneer ze die klacht hebben ingediend’, aldus de Amerikaanse president op Twitter. Hij trekt de beschuldigingen in twijfel en suggereert dat ze deel uitmaken van ‘een aanval van radicaal linkse politici.’

Voor de Republikeinen moet het snel gaan. De tijd dringt voor hen om nog een conservatieve rechter aan te stellen, op 6 november zijn er immers tussentijdse verkiezingen in de VS. Daarna zouden de Republikeinen hun meerderheid kunnen kwijt zijn in de Senaat.