Tijdens een militair defilé in Iran zijn gewapende mannen wild in het rond beginnen te schieten. Er zijn al 24 doden geteld en 50 gewonden onder wie ook burgers en kinderen. Ook de daders zijn dood.

De aanslag werd zaterdagochtend gepleegd in Ahvaz, een stad in het zuidwesten van Iran. Daar vond, zoals op tal van andere plaatsen in het land, een militaire parade plaats ter gelegenheid van de start van de “Heilige Week van de Defensie”. Tijdens die week wordt de Iraaks-Iraanse Oorlog herdacht, die uitbrak in 1980 en acht jaar duurde.

Tijdens die parade begonnen gewapende mannen vanuit een park achter het erepodium plots in het rond te schieten. Daarna zouden de daders ook de tribune onder vuur hebben willen nemen, maar ze werden door de politie neergeschoten voor ze daar de kans toe kregen.

'Onder de martelaren zijn een meisje en een veteraan die in zijn rolstoel zat', zei brigadegeneraal en woordvoerder van de Revolutionaire Garde Abolfazl Shekarchi op de staatstelevisie.

De vier daders zijn allemaal overleden. 'Van de vier terroristen werden er drie ter plekke naar de hel gestuurd en de vierde, die gewond en gearresteerd was, heeft zich een beetje later aangesloten in de hel door de ernst van zijn verwondingen', aldus Shekarchi.

Ahvaz National Resistance, een soort koepelvereniging van alle gewapende organisaties die ijveren voor een eigen Arabische staat in de provincie Khoezistan, heeft de aanslag opgeëist.

Maar ook IS claimt de verantwoordelijkheid. 'Strijders van Islamitische Staat hebben een bijeenkomst van Iraanse strijdkrachten in de stad Ahvaz aangevallen', berichtte Amaq, het propagandakanaal van IS.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken wijst met de vinger naar de VS omdat die terroristische groeperingen zouden sponsoren.