Eén man levend uit gekapseisde ferry gehaald
Foto: afp

In Tanzania zijn meer dan 200 mensen gestorven nadat een ferry donderdag kapseisde. Eén man werd na twee dagen toch nog gered. De kapitein van de ferry werd gearresteerd. Eerder raakte al bekend dat president John Magufuli ook de arrestatie heeft gevraagd van de exploitanten van het schip.

Bij de ramp zijn al minstens 207 mensen om het leven gekomen, nadat een veerboot afgelopen week zonk in het Victoriameer in Tanzania. Dat heeft de minister van Transport Isack Kamwelwe gemeld. Volgens president Magufuli zal dat aantal nog stijgen. ‘Het is duidelijk dat er nog meer lichamen vastzitten in de gekapseisde boot’, zei hij aan de krant. Twee dagen na het ongeval werd één persoon levend teruggevonden, de scheepsingenieur Alphonce Charahani. Hij is in kritieke toestand.

Hij kon overleven dankzij een luchtbel in het gezonken schip. De man had zichzelf opgesloten in een kleine ruimte van de boot, daar is vermoedelijk een luchtzak ontstaan. Duikers konen hem op het spoor komen nadat ze geklop hoorden in de ferry.

Er konden bijna honderd mensen ontkomen toen het schip donderdagnamiddag kapseisde. Er waren naar schatting 300 mensen aan boord. 'Samen met het aantal lichamen die we geborgen hebben kunnen we afleiden dat de ferry meer dan zijn bedoelde capaciteit van 101 mensen aan boord had', zei John Kijazi, de hoofdsecretaris van de Tanzaniaanse regering. Het is mogelijk dat de ferry kapseisde omdat hij te zwaar geladen was. 

Magufuli verklaarde aan de krant The Citizen dat er redenen zijn om te geloven dat de kapitein op het moment van de ramp niet aan boord was van het schip, en de controle over het schip had overgelaten aan een onervaren bemanningslid.

De president kondigde vrijdag vier dagen van nationale ramp af.