May haalt pond onderuit met Brexit-uitspraken
Theresa May. Foto: Photo News

‘Geen akkoord is beter dan een slecht akkoord’, zei Theresa May vrijdag over de Brexit. En toen ging het Britse pond onderuit.

Het ziet ernaar uit dat het Britse pond vrijdag zijn grootste dagverlies in meer dan een jaar optekent. De val zette zich al in toen premier May nog aan het speechen was over de impasse tussen de EU en de Britse regering over de Brexit. Op een gegeven moment was het pond 1,44 procent minder waard geworden. Zo’n verlies was geleden sinds juni 2017.

Tegelijk doet de Amerikaanse dollar het goed. De index die zijn waarde meet, ging op een gegeven moment 0,38 procent omhoog. Een doekje tegen het bloeden: de munt kijkt nog steeds aan tegen het grootste weekverlies sinds februari.

Voor het eerst in meer dan drie maanden ging de euro ook voorbij de 1,18 Amerikaanse dollar. Maar omdat die het vervolgens zo goed deed, zakte de euro er niet veel later opnieuw onder.

Tijdens haar speech over de voortgang van de brexit-onderhandelingen, sprak May van een ‘impasse’. Ze eiste dat de onderhandelaars met een tegenvoorstel komen. Donderdag werd een Brits voorstel met afspraken over voorwaarden van de uittreding uit de EU afgewezen, maar zonder verdere toelichting. Volgens May duidde dat op een gebrek aan respect. Ze herhaalde het Britse standpunt dat geen deal met de EU beter is dan een slechte deal.