Tusk blijft geloven in ‘goed compromis voor iedereen’ over Brexit
Foto: REUTERS

Europees president Donald Tusk blijft er naar eigen zeggen van overtuigd dat een goed compromis voor iedereen over de Brexit nog mogelijk is.

De uitspraak komt er nadat de Britse premier Theresa May eerder op de dag, tijdens een korte verklaring in 10 Downing Street, gezegd had dat de onderhandelingen in een ‘impasse’ zitten. Ze herhaalde ook dat ‘geen akkoord beter is dan een slecht akkoord’.

Tusk vindt de houding van May ‘hard’ en ‘compromisloos’. Dat laat hij vrijdag in een communiqué weten. 'Over de Ierse kwestie en de economische samenwerking, moeten de voorstellen van het Verenigd Koninkrijk herbekeken en heronderhandeld worden.' Maar, in een poging de situatie te de-escaleren, voegde hij eraan toe dat hij spreekt als 'goede vriend van het Verenigd Koninkrijk en oprechte bewonderaar van premier Theresa May'.

Donderdag hadden de Europese leiders Mays voorstellen al als onwerkbaar beschouwd. ‘Wel vrij verkeer van goederen, maar niet van diensten en personen overnemen, is onmogelijk’, had het geklonken

May kreeg de opdracht mee om met een nieuw voorstel te komen. Maar dat wil May niet. Ze blijft erbij dat het aan de EU is om met een alternatief te komen. ‘Het is niet aanvaardbaar om zomaar de voorstellen van de andere kant te verwerpen zonder een gedetailleerde uitleg en tegenvoorstellen’, zei May.