94-jarige ex-nazi verschijnt voor jeugdrechter
Het concentratiekamp van Stutthof. Foto: BELGAIMAGE

Een 94-jarige voormalige SS’er moet voor de rechter verschijnen voor zijn aandeel in de moord op honderden joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De man ontkent de beschuldigingen.

Omdat de Duitser, die om juridische redenen niet bij naam genoemd wordt, jonger dan 21 was op het moment van de feiten die hem ten laste gelegd worden, moet hij voor een jeugdrechtbank verschijnen. Hij wordt ervan verdacht dat hij als bewaker op de hoogte was van honderden moorden in het concentratiekamp van Stutthof, nabij de Poolse stad Gdansk.

Tussen 1942 en 1945 kwamen honderden gevangenen om het leven in het concentratiekamp. Ze werden vermoord in gaskamers, door een injectie van gif in het hart of door ontbering en koude. Dat verklaarde de openbare aanklager van de west-Duitse stad Münster. Pas toen de oorlog afliep, werd de verachte 21 jaar.

Wegens de hoogbejaardheid van de verdachte, zullen de zittingen maar maximum twee uur per dag kunnen duren. Meer kan ’s mans gezondheid naar verluidt niet aan. In een andere zaak moet zelfs nog worden beslist of een 93-jarige überhaupt nog wel fit genoeg is om voor een rechter te verschijnen.

De zaak doet denken aan de veroordeling van Oskar Gröning, beter bekend als ‘de boekhouder van Auschwitz’. De oud-SS’er gaf toe dat hij het geld van de joden had beheerd en toezicht had gehouden op hun transport naar de vernietigingskampen. Als 96-jarige werd hij tot vier jaar cel veroordeeld. Hij kwam om voor zijn straf kon beginnen.