N-VA beschuldigt Vande Lanotte van zelfverrijking
Foto: Bart Dewaele

SP.A-burgemeester Johan Vande Lanotte ontving zes jaar geleden 10.890 euro van basketbalclub Oostende voor scoutingsopdrachten. Volgens N-VA-lijsttrekker Björn Anseeuw gaat het om zelfverrijking, maar Vande Lanotte en de toenmalige voorzitter benadrukken dat het om een terugbetaling van een lening ging.

De Oostendse verkiezingsstrijd is nu helemaal losgebarsten. Op een persconferentie in het Oostendse Thermae Palace beschuldigde N-VA-lijsttrekker Björn Anseeuw de huidige SP.A-burgemeester Johan Vande Lanotte van zelfverrijking met geld uit de Oostendse stadskas. Via Basketbalclub Oostende en de cvba Versluys Dôme zouden subsidies van de stad naar Vande Lanotte zelf zijn gegaan.

Het enige concrete bewijs van die zelfverrijking is de balans van Mabuspo, de managementvennootschap die Vande Lanotte opdoekte toen hij minister werd. In 2012 staat daar een factuur in van 10.890 euro die Vande Lanotte, toen nog gemeenteraadslid, aanrekende aan Basketbalclub Oostende. Het zou daarbij gaan om scoutingsopdrachten voor de club.

Verder bewijs heeft Anseeuw niet, maar hij vermoedt dat het maar ‘het tipje van de sluier’ is aangezien het ‘nagenoeg onmogelijk is om in de persoonlijke boekhouding van Johan Vande Lanotte te kijken’.

Hoe liggen de kaarten in de Koningin der Badsteden? Politiek journalist Simon Andries vertelt wat er op het spel staat op 14 oktober.

 

Volgens Vande Lanotte zelf gaat het om een onvolledige terugbetaling van een lening aan de basketbalclub. ‘In 2011-2012 had BC Oostende het financieel moeilijk. Ik heb toen via Mabuspo eenmalig een kost van 31.345,83 euro overgenomen en betaald, zijnde de loonkost voor de scouting. Als BCO opnieuw financieel gezond was, kon dit eventueel terugbetaald worden.

De scout in kwestie was de zoon van Vande Lanotte. Hij staat normaal gezien gewoon op de loonlijst van BC Oostende, maar via Mabuspo nam Vande Lanotte dat ene jaar de kosten voor de scoutingsdiensten van zijn zoon op zich.  

'Finaal heeft BCO tot slot van alle rekeningen 9.000 euro – met btw is dat 10.890 euro - van die 31.345,83 euro terugbetaald.’ Vande Lanotte heeft dus naar eigen zeggen geen financieel voordeel gedaan dat seizoen ‘maar wel 22.345 euro eenmalig bijgedragen voor de financiële gezondmaking van de basket’.

Dat verhaal wordt intussen ook bevestigd door Arthur Goethals, de voormalige voorzitter van BC Oostende. Hij benadrukt dat ‘noch Johan noch andere bestuursleden ooit vergoedingen zijn uitgekeerd van basketbal Oostende’.

Vande Lanotte ontkent ook dat het Oostendse stadsbestuur via een omweg, zoals Anseeuw beweert, 2,3 miljoen euro stadsgeld naar de basketbalclub versluisde. ‘Vanuit het stadsbestuur is in een periode van 12 jaar maar één subsidie voorzien van 350.000 euro voor brandbeveiligingswerken. Voor de rest werkt de cvba Versluys Dôme op zich, onder andere via de inbreng van sponsors’, zegt hij. Hij heeft het verder over ‘een vuile oorlog die de N-VA, na Antwerpen, ook in Oostende wil voeren’.

Anseeuw is intussen niet van plan om klacht in te dienen maar noemt de feiten wel ‘deontologisch onverantwoord’. Hij gaat zijn dossiers hoe dan ook overmaken aan het gerecht. ‘Maar het is niet aan mij om te beslissen of dit nog een juridisch staartje krijgt.’