Felle rukwinden op komst: steden en gemeenten nemen maatregelen
Foto: Photo News
Het KMI waarschuwt voor hevige rukwinden en regenbuien op zondag. In de loop van de namiddag en avond wordt code geel in heel België van kracht. Op meerdere plaatsen in ons land worden er maatregelen getroffen.

Zondag trekt een stormdepressie over ons land, dat later naar Duitsland trekt. Het wordt dan zwaarbewolkt met veel regen en later ook felle buien, waarbij een lokale donderslag in het zuiden niet uit te sluiten valt. De rukwinden kunnen plaatselijk oplopen tot 100 km/h, de zuidwestenwind waait hard en wordt vrij krachtig tot krachtig. Nadien draait de wind naar het noorden tot het noordwesten met rukwinden in het hele land. De maxima liggen tussen 17 en 21 graden. Er kan op verschillende plaatsen veel neerslag vallen, gaande van 15 tot 40 l/m²  in 24 uur tijd. Ook zaterdag was er van nazomer geen sprake meer, het was een frisse en regenachtige dag. 

Maatregelen

Heel wat steden en gemeenten nemen maatregelen om de bevokling te beschermen tegen het slechte weer.

 De parken en bossen in het Brussels gewest gaan vanaf zondagmiddag 14 uur dicht omwille van de hevige rukwinden die worden voorspeld. De parken blijven tot maandagochtend gesloten.

De parken die Leefmilieu Brussel kan afsluiten, zullen verboden worden voor het publiek en worden heropend na inspectie, opruiming van eventuele schade en beveiliging. In de parken die niet kunnen worden afgesloten, zullen er waarschuwingsberichten worden uitgehangen aan de ingangen, en de opzichters zullen het publiek informeren.

De organisatie raadt voorts iedereen aan om de omgeving van de gewestelijke groene ruimten (parken en bossen) te vermijden en op een veilige afstand te blijven van bomen.

Ook in Leuven gaan de parken dicht, in Zottegem worden de activiteiten van de autoloze zondag afgelast, in Antwerpen gaat de rommelmarkt niet door en in Herk-de-Stad worden de Prieeltjesfeesten afgelsast

Door het slechte weer werd ook al Parklife, een festival in Sint-Denijs-Westrem, afgelast. ‘Er worden, naast hevige regenbuien, rukwinden tot plaatselijk 100 km/u voorspeld en deze houden grote risico’s in in een bosrijke omgeving’, zegt het festival in een mededeling.