Op een speciale persconferentie herhaalt de Britse premier dat ze vasthoudt aan haar Brexit-plan. De impasse tussen de EU en de Britse regering is stilaan compleet.

De Europese leiders stuurden Theresa May gisteren met lege handen naar huis. Haar plan voor de toekomstige handelsrelatie tussen het Verenigd Koninkrijk vinden ze onwerkbaar. Europees president Donald Tusk zei dat de voorstellen van May, ‘niet acceptabel zijn omdat ze de integriteit van de interne markt mogelijk ondermijnen’. Wel vrij verkeer van goederen, maar niet van diensten en personen overnemen, is onmogelijk.

Respect

May kreeg de opdracht mee om met een nieuw voorstel te komen. Maar dat wil May niet. Dat herhaalde ze op een speciale persconferentie in Downing Street 10. Ze blijft erbij dat het aan de EU is om met een alternatief te komen. Een strijdvaardige premier zei dat ze de EU-onderhandelaars altijd met respect heeft behandeld. 'Het Verenigd Koninkrijk verwacht hetzelfde.'

'Het is niet aanvaardbaar om zomaar de voorstellen van de andere kant te verwerpen zonder een gedetailleerde uitleg en tegenvoorstellen', zei May. 'Dus nu moeten we van de EU horen wat de echte problemen zijn en wat hun alternatieven zijn opdat we ze kunnen bespreken.'

Dat ze zo snel de media opzoekt, geeft vooral aan dat de onderhandelingen stilaan in een impasse zitten waar ook May geen uitweg meer uit ziet. Ze kan dan ook moeilijk opschuiven. Een eventuele deal moet worden goedgekeurd in het Britse Lagerhuis. Het is zo goed als zeker dat een groep harde Brexiteers die steun niet wil geven, en zeker niet als ze extra toegevingen aan Europa doet.

‘Geen akkoord is beter dan slecht akkoord’

Moet ze dan rekenen op steun van Labour? May valt nog liever dood. Een Brexit waarbij ze afhangt van de steun van Labour is ook geen prettig vooruitzicht. Het leidt zo goed als zeker tot een splitsing van haar Conservatieve Partij. Daarom lijkt ze steeds meer bereid het risico op een Brexit zonder akkoord te nemen. ‘Geen akkoord is beter dan een slecht akkoord’, herhaalde ze.

De onderhandelingen worden in elk geval toxisch. De Britse kranten waren vandaag dan ook unaniem. De Europese leiders hadden de Britse premier vernederd. The Sun had het over ‘EU-gangsters die May hadden belaagd’, maar ook de meer bedaarde Times was hard voor Europa. Politiek commentator Iain Martin schreef dat het bashen van May de verdeeldheid in de EU over migratie moet verhullen. ‘Het is een verschrikkelijke organisatie en we moeten blij zijn dat we die verlaten’.