In Heusden-Zolder spreekt SP.A haar steun uit voor kandidaat Arif Birinci, die banden met de Turkse organisatie Milli Görüs zou hebben. 'We hebben geen aanleiding om hem van onze lijst te halen. Hij is geen radicaal, maar wordt nu in een hoek geduwd', reageert lijsttrekker Eddy Pools.

Arif Birinci, die bij de gemeenteraadsverkiezingen voor SP.A op plaats 9 staat, zou een aanhanger van de Turkse organisatie Milli Görüs zijn. In België opereert Milli Görüs onder de naam ‘Belgische Islamitische Federatie’. BIF heeft 28 lokale afdelingen en runt 26 moskeeën, terwijl de organisatie ook een islamschool in Genk wil installeren.

Birinci zou geen officiële functie hebben in zijn lokale BIF-afdeling, maar won er enkele jaren geleden wel een preekwedstrijd. Daarnaast heeft hij op zijn Facebookpagina verschillende organisaties en personen geliket die aan Milli Görüs gelinkt worden. Ook politici van de Turkse AK-partij, onder wie president Erdogan, en enkele radicale predikanten werden door Birinci geliket.

Volgens SP.A is er geen aanleiding om Birinci van de verkiezingslijst te halen. ‘Een preekwedstrijd meedoen en winnen, wat is daar nu verkeerd aan? Hij heeft hen geliket, maar hij volgt ook N-VA en Vlaams Belang. Hij informeert zich heel breed en gaat voor integratie. Hij was trouwens ook op andere lijsten gewild’, zegt lijsttrekker Eddy Pools. ‘Het is een heel intelligente jonge gast, die pas is afgestudeerd als industrieel ingenieur. Hij is nu enorm onder de indruk van wat er gebeurt.’

De lokale SP.A vraagt zich af waarom iedereen plots wordt doorgelicht naar aanleiding van de islamschool in Genk. ‘De moskeeën zijn gekend bij minister Homans, minister Geens heeft hen dit jaar nog een bezoek gebracht en mevrouw Demir heeft de voorzitter nog ontvangen op 12 september’, stelt Pools. ‘Als zij die signalen geven, vragen wij ons af wat het probleem is. Dit is alleen maar polariseren voor de verkiezingen.’